Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Was je handen

Deskundigen hebben de richtlijn handhygiëne ziekenhuis aangepast.
Was je handen

Deze maand hebben we kunnen lezen dat er nu vijf momenten voor handhygiëne zijn, gebaseerd op een richtlijn van de World Health Organization uit 2009.

Prima, niks mis mee. Als thuiszorgmedewerker probeer ik die hygiëneregels ook in acht te nemen. Wat je dan nodig hebt is een zeepdispenser, een schone handdoek of een keukenrol. Hoe vaak gebeurt het niet dat je een stukje zeep aantreft, maar een schone handdoek niet voorhanden is? Dan is het goed dat je in ieder geval een flesje handalcohol in je tas hebt zitten.

Maar het blijft een probleem. We gaan er in ons werk van uit dat de omgeving van de client in het eigen huis minder infectierisico’s bevat dan het ziekenhuis. Dus soms neem je noodgedwongen ook geen handhygiënemaatregelen, omdat je vreest dat je handen vuiler worden met het gebruik van het oude stukje Sunlight zeep en de rafelige, niet al te schoon ogende handdoek. Dan komt je handalcohol dubbel goed van pas!

Alleen de techniek van het handen wassen is niet altijd duidelijk. Als ik in bijscholingslessen mensen laat voordoen hoe zij hun handen wassen, dan zie ik meestal dat er eerst zeep wordt gepakt voordat de handen nat worden gemaakt. Dat is dus minder effectief!

Er zijn instructievideos online te vinden over de juiste techniek van het handen wassen. Het Kennemer Gasthuis in Haarlem heeft een heel simpel filmpje gepubliceerd. Kort maar krachtig, en duidelijk. Maar, de boodschap blijft veel beter hangen als je er een flitsend geheel van maakt. Het Mount Sinai ziekenhuis in New York verpakt het in een nieuwsrubriek.

Mijn favoriete clip is die van het Jefferson University hospital uit Delaware. Je moet hem maar eens bekijken! Ik weet zeker dat je bij de rest van de dag het handen wassen met een glimlach uitvoert!

3 REACTIES

  1. Ik zit nu in mijn laatste jaar MBO verpleegkundige en doe een kwaliteitsonderzoek over hand hygiëne in de thuiszorg. Voor mijn literatuur studie heb ik 2 actuele ontwikkelingen nodig maar kan niks vinden op het internet. Nog ideeën?

  2. Lees alle reacties
  3. Klopt, ´s-lands wijs, ´s-lands eer. Bedenk wel dat tot voor kort men in Amerika dacht dat als voedsel op de grond was gevallen dat het enkele seconden zou duren voordat bacterietjes dat in de gaten hadden en zich op het voedsel zouden nestelen. Wel goed dat ze zo enthousiast aandacht schenken aan het handen wassen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.