Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wat betekent Kerstmis voor jou?!

Bijzondere dagen toch, zo op weg naar Kerstmis

Het zijn drukke dagen in de zorg. Het winterse weer zorgt ervoor dat de routes in de thuiszorg meer tijd kosten. Auto’s gaan stapvoets, het is glad, en dan ook nog mist… En het lijkt erop alsof heel veel mensen zorg nodig hebben.

Het afgelopen weekend heb ik mijn dagdiensten gelukkig zonder al teveel problemen kunnen draaien. Samen met een collega, die gelukkig langer wilde werken, hebben we onze cliënten goed kunnen verzorgen. Afgelopen maandag nog ruim 11,5 uur gewerkt, en nu een paar dagen vrij. Ik mag Kerstavond weer aan de bak…

Dinsdagochtend liep ik door het dorp, genietend van de sneeuw en op de achtergrond deed de muzak zijn werk: Mike Oldfield! Al fluitend liep ik de huishoudwinkel in op zoek naar een boodschappenkrat.
Ik kon die zo snel niet vinden en in de rustige winkel liep ik naar de enige verkoopster. Op mijn vraag over boodschappenkratten, reageerde zij met ‘sorry’, terwijl haar ogen vol tranen schoten.

Gelukkig gaat dan mijn professionele schakelaar snel om, en ik wachtte rustig op haar verdere reactie. En die kwam wat later. Ruim vier jaar geleden bleek ik als VTT-er aanwezig te zijn geweest bij het overlijden van haar moeder. En nu was net de moeder van haar beste vriendin overleden. De confrontatie met iemand die bij het overlijden van haar eigen moeder was, werd haar te veel.
Na even rustig met haar gepraat te hebben, ging zij naar achter en een collega hielp mij verder.

Onderweg naar huis bedacht ik me dat juist in deze periode van bezinning, het aantrekken van familiebanden en de Kerstdagen zelf, heel veel mensen terugdenken op wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd. Het verlies van een dierbare, een mindere gezondheid. Misschien ook hele fijne dingen als de geboorte van een kind, een huwelijk of een promotie.

Gebruik jij deze dagen ook om terug te denken, of heb je de handen vol aan je werk en de planning rond de twee Kerstdagen: wanneer ga je naar wie toe, en houden we ook nog tijd voor onszelf over?

2 REACTIES

 1. Beste Lida,ik ken je niet,maar wil je toch laten weten dat ik met je meeleef,ook wij hebben dit jaar een familielid verloren door een ongeluk.
  Ik zit zelf ook al heel lang in de zorg.
  Veel kracht,warmte en liefde gewenst in deze bijzondere tijd. Liefs Ans

 2. Lees alle reacties
 3. Dit jaar zullen de kerstdagen heel bijzonder zijn. Onze dochter ook werkzaam in de zorg net als ik, is dit voorjaar om het leven gekomen bij een verkeersongeluk.
  Juist nu besef ik, dat er velen zijn die niet zo’n vrolijk kerstfeest hebben en als zorgverlener sta je daar niet zo vaak bij stil. Je wilt dat iedereen het fijn vind met kerst. Maar helaas!!!!
  Lida van der Pol.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.