Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat een hitte!

Wat te doen bij een hittegolf? Deze week was het volop in het nieuws.
Wat een hitte!

Het KNMI zou een weeralarm moeten afgeven wanneer er een hittegolf dreigt, zodat mensen beter voorbereid zijn. Ook zouden zorginstellingen tekort schieten bij een hittegolf, dus kwam er een plan met simpele tips om ouderen zo goed mogelijk door de warme dagen heen te slepen.

Toch blijkt het plan niet te werken voor de zorginstellingen. Want in de vakantie (waar de meeste kans is op een hittegolf) is er bijna geen personeel. Dan mag je blij zijn dat je de patiënten voor twaalf uur gewassen en gestreken hebt en dan begint het eten geven weer. Tussendoor nog pillen strooien. Dus ouderen een extra glas drinken brengen kan ineens heel moeilijk worden als er te weinig personeel is.

Ik denk terug aan mijn studententijd, toen ik als bijbaantje in een verpleeghuis werkte. Het verpleeghuis was ver verouderd en het was zelfs zo erg dat de centrale verwarmingskachel niet uit kon, omdat die dan niet meer aan ging! Dat betekende dus dat in de zomer in de badkamers de verwarming volop loeide, wat werken echt onmogelijk maakte. Op een gegeven moment kwam de ARBO langs (na klachten van verschillende medewerkers) om te keuren en toen kregen we het bericht dat we niet meer mochten douchen in de badkamers omdat de temperatuur zo al 40 graden was, laat staan wanneer de douche aan stond!

Dus: een hitteplan is leuk bedacht, maar zoals zoveel dingen die ‘van achter het bureau’ komen onwerkbaar.Degenen die het bedacht hebben zouden eens op een 30 graden dag een tijdje moeten meelopen in een verpleeghuis. Dan weten ze precies waar ze over praten.

Laat ze de zonneschermen uitrollen, ijsjes uitdelen, verkoeling bieden aan de ouderen. Laat ze een patiënt of acht wassen, praatje maken, observeren, signaleren, diagnostiseren. Laat ze wonden verzorgen, troosten, eten geven, patiënten weer naar bed brengen, weer uit bed halen, overdragen, rapporteren. Dan wil ik ze nog wel eens horen met hun hitteplan…!

Denk jij dat het werkbaar is, het hitteplan?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.