Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wat kost dat wel niet?

Ik ben getrouwd met een accountant, een cijfertjesman. Dus die vraag is me niet geheel onbekend. Wat kost dat wel niet? Nu komt de vraag echter voorbij op mijn werk.

Weet je wel wat melk kost? Nog geen euro per liter. Niet veel voor mij. Wel voor mijn baas, want die zou honderden verpleegkundigen x 1 glas x 365 dagen = ruim € 10.000 op jaarbasis verliezen aan zuivelverspilling onder verpleegkundigen.

Hoeveel hamburgers kost een infuus? Aan een infuus hoort een steriel uiteinde. Je schroeft een lijn plus zak aan een venflon of sluit het netjes af met een dopje. Infuus + omkleden = afkoppelen, dop erop en voilà, je kunt steriel en zorgeloos verkleden. Zo’n dopje kost echter € 1,- per stuk. Shirt aan, infuus vast, dopje weg = € 1,- (dat is 1 hamburger of 4 bitterballen!) in de prullenbak.

Gezond verplegen is ook duur. Aan het eind van een vernevelset zit tegenwoordig een filter. Om ervoor te zorgen dat verpleegkundigen geen longpatiënten worden. Het filter houdt medicijnaerosolen in de patiënt in plaats van in een hulpvaardige pleeg aan zijn bed. Met een vol filter wordt inhaleren zwaar. Terwijl een filter 24 uur mee hoort te gaan, schroeven patiënten hem er rond 18.00 uur af. Na het avondeten is onze veiligheid minder gewaarborgd. Ja, óf ik geef een nieuw filter dat misschien wel 8 bitterballen kost of meer.

Of ik over het budget na wil denken, vraagt mijn unitleider. Natuurlijk wil ik dat, maar hoe. Heb ik al die dure attributen echt nodig om de kwaliteit van zorg hoog te houden? Welke besparende verpleegwerkzaamheden voer jij uit?

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.