Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat maakt Omaha System zo ‘hot’?

Veel zorginstellingen stappen over op Omaha System als classifi catiesysteem. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt wijkverpleegkundigen zo enthousiast over het systeem? We zetten de voordelen op een rij. Stel je voor: de huisarts spreekt Chinees, de wijkverpleegkundige Russisch en de welzijnswerker Arabisch. Best onhandig toch? Zeker als zij anno 2015 intensief moeten samenwerken. Dit gechargeerde voorbeeld maakt duidelijk waarvoor Omaha System dient: als classificatiesysteem oftewel woordenboek voor de maatschappelijke gezondheidszorg.

Belangrijkste voordelen uitgelicht

1. Eenheid van taal
Het gebruik van dezelfde terminologie en classificatie door wijkverpleegkundigen en andere zorg- en welzijnsprofessionals biedt veel voordelen: van eenduidige communicatie tot betere samenwerking. Binnen Omaha System kan de professional kiezen uit 42 aandachtsgebieden, 4 soorten interventies en 75 actiegebieden. Het maakt het hele zorgproces transparant en eenduidig: van indicatie tot resultaat.

2. Eén systeem voor alles
Wellicht het grootste pluspunt: in Omaha System kun je zowel problemen, interventies als resultaten geclassificeerd vastleggen. Het sturen op resultaten wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Ook gegevens over de zelfredzaamheid van de cliënt en de inzetbaarheid van het steunsysteem kunnen eenduidig worden vastgelegd.

3. Zeer resultaatgericht
Omaha System focust op de gewenste uitkomsten van het zorgproces. Voordat de interventies starten, wordt een ‘0-meting’ uitgevoerd: hoe ‘scoort’ de cliënt op dat moment op status (ernst van de signalen), kennis en gedrag? En wat zijn de gewenste uitkomsten na de interventies? Na een bepaalde tijd meet je of het gewenste doel is behaald. Dat maakt de interventies praktisch én meetbaar.

4. Meer dan alleen uitvoeren!
Voor 2015 was het verpleegkundige werk sterk gericht op uitvoering. De focus ligt nu op het versterken van de zelfredzaamheid van de cliënt. Omaha System versterkt systematisch deze focus met de vier soorten interventies. Naast behandeling kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor advies, instructie en begeleiding. Dus in plaats van medicatie toedienen, de cliënt leren om dit zélf te doen.

5. Zowel op papier als digitaal
Laten we even een veelvoorkomend misverstand uit de weg helpen. Omaha is géén ICT-systeem. Het is een classificatiemethode, die zowel op papier als digitaal kan worden toegepast. Wel biedt een digitale versie veel meer voordelen. Bijvoorbeeld door de koppeling aan zorgstandaarden. ICT-leveranciers werken nu hard aan de ontwikkeling van software die Omaha System ondersteunt.

Kijk op www.growwork.nl voor meer informatie over Omaha System en trainingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.