Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Nicole: Zijn sociale wijkteams de ultieme oplossing of juichen we te vroeg?

Je ziet steeds meer sociale wijkteams, maar wat doen ze precies? Nicole gaat op zoek naar het antwoord en vraagt zich tegelijk af of het dé oplossing is.
Blog Nicole: Zijn sociale wijkteams de ultieme oplossing of juichen we te vroeg?

Sinds ongeveer zes jaar zijn de sociale wijkteams in opkomst. Er is dan ook al voldoende geschreven over een sociaal wijkteam. Maar wat doet een sociaal wijkteam nu precies? Een vraag die onder veel mensen leeft. Bij de naam sociaal wijkteam krijg je niet direct een beeld. Tenminste, ik met mijn zorgachtergrond wist hier ook onvoldoende over. Ik heb het internet afgezocht en kom zoveel informatie tegen. Maar ook voorstanders en tegenstanders.

Dat er veel moet veranderen in de zorg, dat is ondertussen voor iedereen wel duidelijk. Maar hoe pakken we dit met zijn allen aan? Het doel van een sociaal wijkteam is om bewoners uit de wijk te activeren, te helpen participeren en hen te ondersteunen in hun sociaal en maatschappelijk functioneren. Een wijkteam zal daarom ook bestaan uit een aantal generalisten: een generalist zorg, een generalist samenlevingsopbouw, en een generalist individuele ondersteuning en hulpverlening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een maatschappelijk werker, een buurtwerker en de wijkverpleegkundige.

Steeds vaker zullen wijkverpleegkundigen deel gaan uitmaken van een sociaal wijkteam.

Diverse organisatie’s, waaronder ook Laurens Barendrecht, participeren in een sociaal wijkteam. Een wijkteam dient zichtbaar aanwezig te zijn in de wijk. Begrippen als signaleren, preventie, eigen regie, zelfredzaamheid en ondersteunen zijn de kernwoorden van waaruit een wijkteam zou moeten handelen.

Een wijkteam vraagt om een multidisciplinaire samenwerking, waaronder dus ook samenwerken met je “concurrenten”. Het concurrentie gevoel. Iedereen in de zorg aan huis wereld herkent dit vast. Walgelijk vind ik het. We zouden allemaal meer het collega gevoel moeten hebben richting elkaar. We willen ten slotte toch allemaal het beste voor de kwetsbare ouderen en wijkbewoners van onze gebieden? Maar we hadden het over sociale wijkteams.

Gastblog: ‘Sociaal wijkteam is een enorme misser’

Volgens Jos de Blok van Buurtzorg heeft de onzekerheid over de consequenties van de plannen voor de zorg een grote impact gehad. Lees hier waarom >>>

Lost een wijkverpleegkundige of een wijkteam al uw problemen op? Nee, zeker niet. Zij dienen samen te werken met andere professionals zodat ze op tijd kunnen doorverwijzen. Samen met de huisarts dient zij de totale regie te behouden over het proces. Als we dit niet zo willen terugbrengen in de praktijk dan kunnen we het net zo goed houden bij hoe het was: onduidelijke communicatie en teveel verschillende lijnen. Zelf maak ik nog geen deel uit van een wijkteam. Ik sta ervoor open maar ik ben zoals altijd ook kritisch.

Wie van de lezers heeft ervaring in het meedraaien in een wijkteam? Wat vinden jullie?

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wij zijn in Sint-Oedenrode vorig jaar gestart met een proeftuin. Hierin zijn we met meerdere organisaties gaan kijken naar hoe we een cliënt/ klant of nog niet eens een klant, gelukkiger kunnen maken.
  Ze zijn in Sint Oedenrode bezig met een sociaal wijkteam opzetten. Maar mogelijk levert onze proeftuin hier een bijdrage aan. Er is nu overleg over hoe we deze groep kunnen voortzetten en mogelijk ook de koppeling met het sociale wijkteam. Op http://www.ixelf.nl kun je meer vinden.

 3. Bedankt voor het delen van uw mening. Zeker nuttig om te horen.
  Wie wil nog meer iets kwijt over dit onderwerp? Zou het goed zijn om een wijkverpleegkundige voor 50% in te zetten vanuit een sociaal wijkteam en de andere 50% werkzaam vanuit een organisatie (team)?

 4. hoi nicole ik werk als wijkverpleegkundige veel samen met sociale wijkteam. ik zou als wv er alleen niet willen werken omdat ik dan heel mijn beroep op de achtergrond zet en meer met het algemene werk bezig ben.ik vind het wel heel belangrijk om samen met hen te werken en de lijntjes kort te houden. dat wil zeggen regelmatig telefonisch/ mail/ of fysiek contact zodat je blijft weten wie je bent en waar je voor staat.
  iedereen heeft niet voor niks een lange studie in een bepaalde richting gevolgd. dit kun je niet zomaar over dragen.
  het idee is goed maar besef wel wat je doet en wat je mensen zelf kan laten doen.
  ze kunnen nederland niet vergelijken met spanje waar het netwerk familie goed is ingepakt waardoor er weinig professionele zorg nodig zou zijn. maar hier zijn ook weer andere problemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.