Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zo voorkom je incontinentie-gerelateerde huidirritatie

Optimale continentiezorg en huidverzorging zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Want tot 50% van de cliënten met urine- en/of fecesincontinentie ervaren huidirritatie (incontinentie-gerelateerde dermatitis) door continue blootstelling aan vocht1. Dit is echter onnodig en te voorkomen door het toepassen van de juiste zorgroutines.

Het behouden van een gezonde huid is een essentieel onderdeel van optimale continentiezorg

Door de jaren heen wordt elke huid hoe dan ook dunner, kwetsbaarder en heeft meer tijd nodig om te genezen. De huid van (oudere) cliënten met incontinentie is vaak extra kwetsbaar, met huidirritatie als gevolg. De huidirritatie is niet alleen pijnlijk en oncomfortabel voor cliënten, het vraagt ook tijd van verzorgenden en is kostbaar om te behandelen.

Drie stappen voor het behouden van een gezonde huid

Uit onderzoek komen o.a. de volgende factoren naar voren die van invloed zijn op de gezondheid van de huid van mensen met incontinentie:

  • tijdsduur van contact met incontinentieproducten (hoe goed absorbeert een product)
  • vochtigheidsniveau van de huid (hoe kort blijft de huid in contact met bijv. urine)
  • gevoeligheid van de huid (wat is de conditie van de huid)

Een zorgroutine die rekening houdt met deze factoren waarborgt een gezonde huid van cliënten:

Stap 1: Drooghouden van de huid

‘Voorkomen is beter dan genezen’ en dat geldt zeker voor de huid die vaak in contact komt met urine. Door absorberende producten te gebruiken die snel het vocht opnemen en verspreiden, een vochtig gevoel voorkomen en het natuurlijke microklimaat van de huid behouden, blijft de huid droger. Ademende TENA ProSkin-producten met FeelDry AdvancedTM absorberen snel en houden de huid droog.

Stap 2: Schoonhouden van de huid

De huid schoonhouden is belangrijk voor een gezonde huid. Reinigingsproducten met een 3-in-1 formule zoals TENA Wash Cream, TENA Wash Mousse en TENA Wet Wipes houden de huid schoon, fris en reduceren geurtjes. Ze zijn zeer geschikt voor perineale huidverzorging. TENA Wet Wash Glove, die zowel bij de perineale huidverzorging als bij het wassen van het volledig lichaam ingezet kan worden, is bovendien minder belastend voor cliënt als verzorgende.

Stap 3: Beschermen van de huid

Speciale huidcrèmes met beschermende en kalmerende eigenschappen bieden extra bescherming en helpen huidirritatie te voorkomen. Zo werkt TENA Zinc Cream met 10% zinkoxide kalmerend bij een gebarsten, geïrriteerde en gevoelige huid. TENA Barrier Cream heeft een vochtafstotende werking en biedt daardoor extra bescherming om huidirritatie te voorkomen.

Wil je jouw cliënten ook een gezonde huid laten behouden? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak via 030 – 698 48 25 of kijk op TENA.nl/professionals.

 

Over TENA ProSkin
TENA ProSkin is het resultaat van uitgebreid onderzoek en innovatieve testmethoden. TENA ProSkin biedt een assortiment absorberende en huidverzorgingsproducten, speciaal ontworpen voor de kwetsbare (oudere) huid. TENA ProSkin absorberende en huidverzorgingsproducten voldoen aan de gestelde eisen van Skin Health Alliance, dé toonaangevende autoriteit ter bevordering van een gezonde huid. Alle producten dragen daarom het SHA-keurmerk!

1: Data in file. Voorkeurstest TENA Slip ProSkin. Augustus 2018. Polen/UK, N=360

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.