Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zondagnacht, kwart over drie

Midden in de nacht. Mijn mobiele telefoon wekt mij uit een diepe zondagslaap. Snel pak ik de telefoon op.

De opgewekte stem van een zorgcentralist informeert mij over de acute zorgvraag van een cliënt. Terwijl ik al pratend mijn bril heb gepakt, en het gesprek voortzet in een andere kamer, wordt het langzaam helder in mijn hoofd. Ik lag er na een drukke avonddienst pas om half een in.

Snel noteer ik wat gegevens en schiet daarna in de kleren. Buiten is het erg fris. Ik trek mijn jas wat strakker om me heen. Stap in de auto, toets het adres in op mijn navigatiesysteem, en zie dat ik over 20 minuten ter plaatse ben (onze regio is groot.)
Ruim een uur later ben ik weer thuis. Om half vijf stap ik mijn bed weer in, wetend dat het nog wel een kwartiertje zal duren voordat ik de slaap kan vatten. Anderhalf uur later gaat de wekker voor mijn vrouw. Zelf word ik om half tien op kantoor verwacht voor een teamoverleg.

Actieve nachtdienst draaien of een bereikbaarheidsdienst: er zit een verschil tussen, maar voor mij is zo’n bereikbaarheidsdienst net zo slopend als de nachten die ik vroeger draaide. Ik ben nog van de lichting die zeven nachten aaneengesloten werkte, en soms wel tien. En met het op de juiste manier omgaan met je biologische klok, ging dat prima!

Dat betekende ’s ochtends uit de nachtdienst met een groepje collega’s nog ergens wat eten, een biertje drinken en dan naar bed. Tegen 18.00 uur stond je op, en zat je meestal rustig op de bank te wachten tot het weer tijd was om je te melden op de afdeling. ‘Sociale isolatie” noemden we de nachtdienst.

De CAO VVT biedt aan verpleegkundigen en verzorgende van 55 jaar en ouder de mogelijkheid om geen nachtdiensten meer te draaien. Die uitzondering dreigt te verdwijnen. In andere CAO’s wordt de leeftijd van 55 opgeschroefd naar 57 jaar.

Naar mate je ouder wordt merk je dat het werken in de nachtdienst je niet in de koude kleren gaat zitten. Ik ben altijd blij als ik niet gebeld wordt in de nacht, want dan kan ik tenminste doorslapen.

Er is veel onderzoek gedaan naar werken in de nachtdienst. Vakbond NU’91 is recent een nieuw onderzoek begonnen. Maar: is de belasting op zorgpersoneel dat bereikbaarheidsdiensten draait wel eens onderzocht? Die vaak na een drukke avonddienst er in de nacht ook nog eens een of meerdere keren uit moet?

Volgens mij is zo’n dienst minstens even zwaar als een hele nacht werken. Of vergis ik mij?

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Vroeger, toen ik nog ‘jong’ was (ben nu 57), werkte ik als analiste in algemene ziekenhuizen. Toen moest je 1x in de week overdag gewoon werken en aansluitend de avond en nacht bereikbaarheidsdienst draaien. Nu werk ik regelmatig 3 of meer nachten achter elkaar in een verpleeghuis. Ik vind dit veel minder vermoeiend en daarom zouden deze bereikbaarheidsdiensten sowieso beter betaald moeten worden. Ook vraag ik me af of Jos na zo’n nacht nog veel heeft kunnen bijdragen aan het teamoverleg.

  3. Onze thuiszorg-nachtdienst is als een echte nachtdienst geregeld: dus niks geen bereikbaarheid vanuit huis na een gewone werkdag zoals Jos beschrijft. Onze ambulante nachtdienst is inzetbaar voor een grote regio en werkt mee in het verpleeghuis waar vandaan uitgerukt wordt bij een acute zorgvraag.
    Als er een onderzoek komt, zoals Jos voorstelt, naar de nachtelijke bereikbaarheidsdiensten dan zijn daar zeker ook de verpleeghuisartsen in te betrekken. Zij hebben na hun beschikbaarheidsdienst (vanaf 17 uur t/m half negen de volgende dag) vaak een gewone werkdag!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.