Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zonder smartphone hoor je er niet bij

Uit de poll van nursing.nl kun je concluderen dat veel van de deelnemende collega's in het bezit zijn van een smartphone. Heel Nederland lijkt ervan in de ban. Ik vraag me af of je er tegenwoordig 'ook' nog mee kunt bellen.

Sociale contacten, emails en websites worden bijna allemaal bijgehouden op het netwerk van de smartphone. Zelfs het populaire sms’en heeft er een sterke concurrent bij met het ‘Pingen‘ (op de Blackberry), oftewel speed messaging. Heeft deze doorbraak van smartphones ook gevolgen voor de zorg?

Misschien bellen wij over vijf jaar de artsen wel via ‘Facetime‘ ook wel beeldbellen genoemd. Of sturen wij een ‘broadcastbericht’ op de afdeling (een bericht dat iedereen krijgt, groepsbericht). 

Tot zover is het alleen maar speculeren, maar ik denk dat de smartphone een grote rol gaat spelen in de toekomst voor de zorg. Er zijn al verschillende ‘Apps’ (applicaties, software) op de markt bestemd voor medici. Voor de Amerikaanse markt bestaan al verschillende nursing apps voor de Iphone.

Zo heb je apps over ECG’s, radiologie en geneesmiddelen. Je hebt zelfs een telemetrie vervangende app! De arts zou dus op zijn smartphone in een oogopslag zien wat het hartritme van de patiënt is.

Wie had deze technologie zo snel verwacht? Waar we vijf jaar geleden slechts belden en sms´ten met onze Nokia 3310, checken wij onze mail en surfen wij op het internet met onze mobiel.

Wat hebben we over vijf jaar? ‘Supersmartphones’ die even de saturatie meten? Ik zou het niet weten. Waar denken jullie aan?

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik denk dat alle nieuwe technologie zeker zinvol kan zijn voor onderzoeken en andere zaken. Maar met invoer van deze middelen krijg je wel het gevaar dat je steeds verder af komt te staan van de patient. Dan wordt bijvoorbeeld een ziekenhuis echt een fabriek waar je als patient tussen apparatuur ligt en zie je haast ook geen verpleegkundige meer aan je bed omdat die alles op afstand kan zien. Ik zou het dus met mate invoeren en dan op specifieke gebieden zodat de zorg wel ‘menselijk’ blijft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.