Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Zusterprivileges

Ik heb een hekel aan voordringers. Op een parkeerplaats of in de rij bij de kassa. Mensen die denken dat ze iets meer, beter of meer gehaast zijn dan de rest. Of die doen alsof de rest niet bestaat.

Ik geniet zelf weer eens de aandacht van een specialist. Even een grote beurt, zodat ik hopelijk weer maanden vooruit kan. De arts raakt niet nerveus, als ik zeg dat ik verpleegkundige ben in hetzelfde ziekenhuis. Vriendelijk zegt hij zelfs, dat ik langs mag lopen, als ik tóch aan het werk ben en klachten heb. Ik zeg dat ik dat voordringen vind. Ik vind het gênant en oneerlijk als er een wachtruimte vol bladerende en klokstarende mensen zit. Die allemaal opkijken als ik in het wit als laatste binnenkom en als eerste weer opsta.

De dokter zegt dat ik het niet goed begrijp. Dit is nou één van de vóórdelen van mijn vak. ‘Naast een breed scala aan nadelen,’ merkt hij op. ‘Rugklachten, vermoeidheid…’ Hij heeft gelijk. ‘Een monteur kan sneller aan goedkopere onderdelen komen,’ zegt de dokter. ‘En jij wordt bij mij eerder geholpen. Zo gaat dat.’

Maar is het wel zo? Mag je vóór mensen met mogelijk ernstiger klachten, tijdens al uitlopende spreekuren, zomaar eerder naar binnen gaan? Omdat je er één bent van het ziekenhuis? En ga ik het straks durven?

4 REACTIES

 1. Ethisch gezien juist? Nee ongetwijfeld niet. In een ideale situatie komen dit soort zaken natuurlijk niet voor. Als verpleegkundigen proberen wij natuurlijk al bijna altijd heiliger dan de paus te zijn. Toch gebeuren dit soort dingen in bijne elke sector…
  Dit voorbeeld is misschien wel extreem, maar in matigere gevallen is het toch niet zo erg dat je op die manier een streepje voor hebt? Dat is toch leuk en een alternatieve vorm van waardering?
  Ik ben hier niet persé tegen, zolang de kwaliteit voor de andere wachtenden er uiteraard maar niet onder lijd.

 2. Lees alle reacties
 3. beste sandra,
  gelijk gebruik van maken van zo’n aanbod, de desbetreffende specialist heeft helemaal gelijk. politieagenten krijgen geen bekeuringen, conducteurs reizne gratis met de trein en medewerkers van winkels krijgen korting.
  blijft een vreemd fenomeen dat dan weer de verpleegkundige die het hardst roept om waardering etc (las net je andere column waarin je je laat afschepen door een directeur..) er niet mee om kan gaan als een collega zijn waardering laat blijken door je wat sneller te helpen dan de “anderen”.(zo zie ik het dan)
  succes met je altijd tegenstrijdige gevoel 😉

 4. Als je in een ziekenhuis werkt met 3000 werknmers is er altijd wel iemand die bij ‘de specialist’moet zijn en dan voorrang zou hebben. In die zin vind ik niet dat je voor moet gaan op anderen, van de andere kant, als je arbeidsongeschikt bent omdat je lang moet wachten totdat je bij een specialist terecht kunt dan heeft je werkgever er voordeel bij als je snel aan de beurt bent. Omdat je nu eenmaal allemaal voor dezelfde baas werkt vind ik dart je dan in dat geval ook voorrang zou moeten hebben. Ik denk dat het van situatie tot situatie verschilt. Wat mijzelf betreft: soms wil ik niet eens in mijn eigen ziekenhuis geholpen worden maar liever in volkomen anonimiteit ergens anders, in een andere situatie was ik maar wat blij dat ik omdat ik in het ziekenhuis werkte met mijn zoontje snel bij de orthopeed terecht kon. Zo zie je maar…….

 5. Hoi Sandra,
  Snap dat je dit moeilijk vind!
  Ik zou het zelf niet kunnen denk ik.
  Die mensen die al weken op de wachtlijst staan en dan eindelijk die dag in de wachtkamer zitten.
  Ik vindt het ook voordringen! Als het een acute situatie is vind ik het anders dan hebben anderen ook voorrang.
  Maar ik zou gewoon een afspraak maken en mijn tijd afwachten. En ja als dat onder werktijd kan of vlak erna is dat mooi meegenomen!
  Ik denk dat er veel meer voordelen zijn van het in de zorg te werken.
  Maar dat is misschien persoonlijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.