Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zzp’er in de zorg, have you got what it takes?

Met de toenemende personeelskrapte in de zorg neemt de werkdruk ook toe. Steeds meer zorgmedewerkers maken daarom de keuze om zichzelf te beschermen door zzp’er te worden.

Er zitten zeker voordelen aan om zzp’er in de zorg te zijn maar er zijn ook een paar belangrijke aandachtspunten. Hierbij vier belangrijke vragen om aan jezelf te stellen:

  1. Kun je omgaan met onzekerheid? Je bepaalt je eigen werkuren, je kiest je eigen opdrachten en bepaalt je eigen tarieven. Maar je weet niet altijd waar je aan de slag gaat, in welk team je komt en of je überhaupt wel voldoende werk hebt de komende periode. Deze onzekerheden kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan, daar moet je tegen kunnen.
  2. Kun je werken aan je ondernemerschap? Er is volop werk maar als zelfstandige moet je wel zelf je werk acquireren. Kortom, denk na hoe je nu en in de toekomst aan je werk komt. Leg contacten met bemiddelingsbureaus.
    Ook als je al aan het werk bent, blijf tijd en aandacht besteden aan het onderhouden van je netwerk. Naast zorg verlenen hoort acquisitie ook tot je takenpakket.
  3. Ga je er wel echt op vooruit? De tarieven die je kunt vragen zijn vaak hoger dan je uurloon toen je nog in loondienst was. Kortom, je gaat er bruto op vooruit.
    Maar is dit netto ook zo? Heb je een pensioenregeling en arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten? Heb je al aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering gedacht?
  4. Ben je op de hoogte van de regelgeving? Zorg voor verschillende opdrachtgevers, voor onbepaalde tijd bij één opdrachtgever werken is iets dat hoort bij een werknemerssituatie. Jouw opdrachtgever mag niet voor 100% bepalen hoe jij bepaalde werkzaamheden uitvoert. Dit past niet bij zelfstandigheid. Mag je zelf voor vervanging zorgen of regelt de bemiddelaar dat? Je moet ervoor zorgen dat je altijd zelf voldoende inspraak houdt.

Het leven van een zzp’er gaat niet altijd over rozen. Soms verdien je even wat minder, of is het gras bij die nieuwe opdrachtgever toch ook niet zo groen. Maar recent onderzoek leert dat zzp’ers gemiddeld gelukkiger zijn in hun werk dan werknemers. Kortom: als je bovenstaande aandachtspunten allemaal volmondig met ja kunt beantwoorden, geniet dan van je ondernemerschap!
SCIOPENG heeft doorlopend zzp vacatures in de zorg>>.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.