Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blogger Selma: ‘Collega’s moesten huilen van mijn blog’

De Rotterdamse Selma Koedood (18), tweedejaars mbo-v-student, schrijft al verhalen sinds de lagere school. Vanaf deze week zijn haar blogs maandelijks te lezen op Nursing.nl. Maak kennis met onze jongste blogger.
Selma Koedood
Selma Koedood - Foto: Selma Koedood

Je zit nu in het tweede jaar van niveau 4, weet je al welke richting je op wil?
Nog niet. Eerst had ik zoiets van: nooit in de ouderenzorg. Maar na twee stages in het verpleeghuis ben ik het werken met ouderen gaan waarderen. Ik zit nu in laatste week van mijn stage in het verpleeghuis. Het best pittig hoor, elke week 32 uur werken, maar heel mooi hoe je met bepaalde benaderingswijzen, op andere niveaus dan de taal, toch contact kunt krijgen met dementerende mensen. Die benaderingswijzen leerden op school, maar in de praktijk is iedereen anders. Mensen doen dingen met een reden, ik vind het leuk om daarachter te komen. Mijn beeld van het verpleeghuis is positief bijgesteld. Ik had niet echt een beeld, wist alleen wat anderen vertelden. Over bewoners die de hele dag op hun kamer zitten, waar een urinelucht hangt.  Dat bleek dus totaal niet het geval, het was er echt superschoon. En de zorg is heel erg afgestemd op wat de bewoner wil.’

Hoe ben je met schrijven begonnen?
Op de basisschool deed ik al niets liever dan verhalen schrijven. Tijdens de opleiding begon ik grappige verhaaltjes te plaatsen op Facebook over wat ik bijvoorbeeld meemaakte in de trein. Later tijdens mijn eerste stage werden de verhaaltjes serieuzer van toon. Dat was soms best eng, niemand van 18 doet dat, het meeste wat op Facebook voorbijkomt, is toch vrij oppervlakkig. Mijn huidige stage op de allerzwaarste afdeling van het verpleeghuis was een wereldschok voor mij. Vorig jaar werkte ik op een somatische afdeling, bijvoorbeeld met mensen die halfzijdig verlamd waren, dat was totaal anders. Tijdens deze stage schreef ik echt om wat ik meemaakte van me af te schrijven.  De verhalen hield ik aanvankelijk voor mezelf. Toen ik ze liet lezen aan een vriendin en de mentor, vonden ze allebei dat ik ze moest opsturen.’

Selma’s allereerste blog ging over de rollercoaster van de eerste stagedag. Lees ‘m hier>>

Dat heb je gedaan en de redactie vond ze zo goed dat we vroegen als vaste blogger. Wat zou je willen bereiken met je blogs?
Het schrijven doe ik om te beginnen voor mezelf, zodat ik mijn ervaringen kwijt kan. Maar ik schrijf ze ook voor collega’s. Zodat ze begrijpen dat voor stagiaires een heleboel niet zo vanzelfsprekend is. Daar wordt hun begeleiding alleen maar beter van. Tijdens deze stage werd ik voor mijn gevoel in het diepe gegooid. De medewerkers werkten er allemaal al jarenlang. Ze waren vergeten hoe zwaar het is voor een meisje van 18. Die reacties kreeg ik van collega’s ook terug op mijn eerste blog. We hebben helemaal niet beseft hoe dat moet zijn, zeiden ze. Twee collega’s moesten er zelfs van huilen. En verder zit er veel beweging in de zorg. Ook daarover wil ik gaan bloggen, vanuit het gezichtspunt van een leerling.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.