Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boek van de maand: Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling roept vaak een gevoel op van opzettelijkheid, gelukkig is 85% van de gevallen van ouderenmishandeling niet opzettelijk maar komen voort uit kennistekort van vaak ernstig overvraagde mantelzorgers of falend handelen van de goedbedoelende zorgprofessional. Met om en nabij 160.000 incidenten en de groeiende vergrijzing komt het vaker en heftiger voor.

Deze workshop bereid jou als zorgprofessional voor op het herkennen van de verschillende vormen en interveniëren bij ouderenmishandeling.

 

Men onderscheid 5 vormen van ouderenmishandeling namelijk fysieke-, geestelijke mishandeling, financiële uitbuiting, het ontnemen van rechten en seksueel misbruik.

Als zorg professional zijn we snel geneigd een praktische oplossing te bieden, maar bij ouderen mishandeling is het belangrijk dat we even een pas op de plaats maken. Goed overleg met je leidinggevende en collega’s om zeker te weten en een multi disciplinaire aanpak vereisen namelijk meer tijd. Zorg er wel voor dat je een goede verslaglegging doet van wat je ziet: bijvoorbeeld blauwe plekken (fysieke mishandeling) een veranderd gedragspatroon (psychisch) of geïrriteerde genitalia (bij seksueel misbruik). Vaak is namelijk het waarnemen van deze dingen al genoeg om het gedrag van de mishandelaar al te stoppen. Bespreek de situatie altijd met de (verpleeg-)huisarts of specialist. En het meest belangrijke is om een goed inzicht te krijgen van de omvang, ook al gaat het maar om een vermoeden, om het meldpunt huiselijk geweld van jouw bevindingen op de hoogte te stellen. Zij kunnen je ook praktische tips geven over wat de beste aanpak van het probleem is.

 

Ongeveer 25% van de mis-be-handelingen worden door ons, de zorgverleners gepleegd. Gelukkig is dat niet altijd opzettelijk. Maar het (hoewel bevoegd) onbekwaam handelen bij het verrichten van een medisch- verpleegkundige handeling of onnadenkendheid leiden vaak tot situaties waarbij een oudere gekwetst, geblesseerd of getraumatiseerd wordt. Wees niet bang om je collega om hulp te vragen of om een zorg verlening stop te zetten als je geduld ten einde is en tot slot… wees altijd bewust dat de ene mens die je verzorgd niet de andere is en dat in ons vak geen automatische piloot bestaat…

 

Ik vond het prettig dat je erbij was en schroom niet bij onduidelijkheid contact op te nemen: vsterring@home.nl.

 

 

Vincent Sterring

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.