Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boete bij onterecht voeren verpleegkundige titel

Het onrechtmatig gebruik van de titel verpleegkundige of verpleegkundig specialist kan leiden tot een boete van ruim drieduizend euro.
Boete bij onterecht voeren verpleegkundige titel

Iemand die niet over een geldig diploma beschikt, maar zich wel uitgeeft als verpleegkundige of verpleegkundig specialist ontvangt eerst een waarschuwing van de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ). Als de persoon gebruik blijft maken van de beschermde titel, krijgt hij een boete. Deze boete kan oplopen tot 3350 euro.

Nieuwe wet
Door de intreding van de Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving (WUBHV) heeft de IGZ meer bevoegdheden gekregen. De IGZ kan vanaf nu voor concrete overtredingen bestuurlijke boetes opleggen zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie.

Verpleegkundig specialist
Sinds dit jaar is de verpleegkundig specialist een erkende, wettelijk beschermde titel. Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een erkende, specifieke masteropleiding en ervaring op het niveau van expert, die individueel en zelfstandig patiënten behandelt.

Hoe werkt het?
Je komt in aanmerking voor inschrijving in het Register Verpleegkundig Specialisten, wanneer je voldoet aan de competenties uit het Competentieprofiel Verpleegkundig Specialist. De opleiding Master Advanced Nursing Practice (nurse practitioner) beoordeelt of je inderdaad voldoet aan die competenties en geven het bewijs af dat je over de noodzakelijke competenties beschikt. Met dit bewijs én het getuigschrift van de opleiding, kun je je laten registreren.

Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ)
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.