De 81-jarige man werd in juli 2005 hangend in de band naast zijn bed gevonden. Waarschijnlijk had hij enige tijd in die positie verkeerd. Uit het onderzoek bleek dat de man eerder in bed was gelegd in een Zweedse band. Maar die was niet op de juiste wijze aangebracht. Bovendien waren de bedhekken niet omhoog gezet door de twee verzorgers die hem in de band hadden gelegd.
Onduidelijk
Het Openbaar Ministerie besloot tot vervolging van de stichting, en niet de twee verzorgers, omdat de stichting verantwoordelijk was en is voor de kwaliteit van de voorzieningen en de controle daarop. Er bleek geen helder protocol voor het gebruik van de band, er was niet goed duidelijk wie verantwoordelijk was voor het aanbrengen en de verslaglegging daarvan. Bovendien was onvoldoende gedaan aan opleiding en het op peil houden van deskundigheid van het personeel.
Wrang
‘Het Openbaar Ministerie hoopt oprecht dat de behandeling van deze strafzaak zorginstellingen er bewuster van maakt welke verantwoordelijkheden zij dragen’, aldus officier mr. Van Eykelen. ‘Het is erg wrang om te zien dat na het overlijden van de 81-jarige man er wel allerlei verbetermaatregelen konden worden genomen, terwijl een eerder bezoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg wel tot een plan van aanpak leidde, maar de verdere invulling achterwege bleef.’
Zoals bekend hebben dit jaar zowel de Inspectie als het Ministerie van Volksgezondheid ervoor gepleit de Zweedse band (en andere onrustbanden) zo min mogelijk te gebruiken, dan wel ernaar te streven ze helemaal niet meer te gebruiken.
OM
Door: redactie Nursing