Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boete voor fatale fout maagsonde

De Vlaamse verpleegkundige die in 2011 een maagsonde plaatste in een luchtpijp, is schuldig maar krijgt geen straf. Het ziekenhuis krijgt de maximale boete. De 13-jarige anorexiapatiënt overleed aan de gevolgen van de fout.
1-sonde-272x272.jpg

Dat meldt dagblad De Limburger deze week op haar website. De Vlaamse rechtbank deed 14 december uitspraak in de zaak. Het UZ Gent heeft volgens de rechtbank ‘een verpletterende verantwoordelijkheid’ en kreeg een boete van 264.000 euro. De ouders van de overleden patiënt krijgen 50.000 euro schadevergoeding.

Linkerlong

De verpleegkundige van het UZ Gent plaatste destijds de sonde in de luchtpijp van het meisje in plaats van in de slokdarm. De voeding uit de sonde kwam hierdoor in de linkerlong terecht. Het meisje en haar ouders vroegen om hulp, maar verpleegkundigen en artsen hadden niet door dat de sonde verkeerd zat. Pas de volgende dag greep het ziekenhuis in. Het meisje overleed tien dagen later.

Dodelijke sondefout: verpleegkundige faalde bij controle
De Vlaamse verpleegkundige E. voerde onbetrouwbare controles uit na het plaatsen van een maagsonde in 2011. Daarom overleed de 13-jarige patiënt. Lees meer >>

Protocol

Volgens De Limburger acht de rechtbank het ziekenhuis aansprakelijk omdat het structurele fouten maakte. Zo was er geen toezicht op het plaatsen van maagsondes. Er was een protocol, maar artsen en verpleegkundigen kenden dit niet. Verder was de dienstdoende arts al meer dan twaalf uur aan het werk toen het gebeurde. Daarna was zij vierentwintig uur afwezig.

‘Auscultatiemethode nog te vaak toegepast’
Te veel verpleegkundigen controleren de positie van de neusmaagsonde nog via auscultatie. Terwijl de richtlijn voorschrijft om de pH-waarde te meten. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.