Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties29

Bonden bezorgd om verdwijnen mbo-verpleegkundige

Vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en NU'91 uiten opnieuw hun zorgen over het mogelijke verdwijnen van de mbo-verpleegkundige. Daarom stuurden zij afgelopen maandag een brief aan minister Edith Schippers. De bonden willen met Schippers om de tafel om de profielen beter te laten aansluiten op de praktijk.
Bonden bezorgd om verdwijnen mbo-verpleegkundige

In maart dit jaar presenteerde de stuurgroep V&V2020 nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen met daarin de verpleegkundige, de verpleegkundig specialist en de zorgkundige. Met de wijziging van de beroepsprofielen wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5. Als het aan de Stuurgroep V&V2020 ligt komt dat onderscheid er: volgens de nieuwe beroepsprofielen heeft de verpleegkundige in 2020 standaard een hbo-bachelor diploma, en de huidige mbo-verpleegkundige (niveau 4) heet vanaf dan zorgkundige.

Zorgkundige
Vooral de titel zorgkundige leidde tot ongeruste reacties onder verpleegkundigen. De Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en de MBO-Raad lieten zich kritisch uit over het advies van de Stuurgroep. En ook de vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en NU’91 uitten hun zorgen. Dat doen de bonden nu opnieuw in een brief aan de minister. ‘De specifieke deskundigheid van de huidige mbo-verpleegkundige verdwijnt in de plannen van V&VN. Het lijkt er op dat de nieuwe beroepsprofielen zijn ontwikkeld zonder dat er onderzoek gedaan is naar de behoefte op de arbeidsmarkt’, aldus de bonden in een persbericht. Daarbij betreuren zij het dat ze niet betrokken geweest zijn bij de ontwikkelingen van de concept beroepsprofielen.

Hbo-verpleegkundige noodzakelijk
‘Aan de titel van huidige mbo- of hbo-verpleegkundigen verandert niets’, reageert Monique Roedoe van V&VN, waarmee zij nog maar eens benadrukt dat de nieuwe beroepsprofielen gericht zijn op de toekomst. ‘Verpleegkundigen hebben in het V&V2020 traject zelf aangegeven dat de aard en complexiteit van de zorg sterk verandert. V&V2020 heeft geredeneerd vanuit de patiënt, wat heeft die in de toekomst nodig? Dit vraagt om andere competenties. De profielen anticiperen daarop: in 2020 is voor verpleegkundigen een hbo-opleiding noodzakelijk.’

Bonden wel uitgenodigd
Bijna 1000 verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten werkten mee aan V&V2020. Zij namen deel aan speciale rondetafelbijeenkomsten door het land. Ook vakbonden, branche-organisaties, onderwijsorganisaties, ministeries, patiënten, artsen en paramedici zijn bij het project betrokken. Volgens Monique Roedoe van V&VN zijn de vakbonden in het najaar van 2011 uitgenodigd voor een bijeenkomst van V&V2020. ‘CNV en NU’91 hebben de uitnodiging aangenomen en met de stuurgroep V&V2020 uitgebreid gesproken over de concept-profielen en hun mening daarover. Abvakabo gaf geen gehoor aan de uitnodiging’, aldus Roedoe.

Lees de brief van CNV, Abvakabo FNV en NU’91.

Bekijk het dossier V&V2020.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

29 REACTIES

 1. Het is gewoon een smerige status kwestie. Ouderwets naar beneden trappen om er zelf beter van te worden en dan natuurlijk “dat ze het voor de patiënten doen.” Waaruit blijkt dat niv 4 verpleegkundigen de zgn complexiteit niet aankan? Welke achterban heeft de v&v geraadpleegd? Vast niet de mbo verpleegkundigen want die hebben er geen goed woord voor over en terecht want je wordt geschoffeerd waar je bij staat. Blijkt ook uit de censuur die de v&v pleegt op hun site om kritische noten te weren zoals hier in een reactie te lezen is. Of is overstijgende denken tegenwoordig voorbehouden aan een monster dat zich HBO-v noemt? MBO wordt domweg afgeschilderd als werkbijen die niet moeten denken maar doen.

 2. Lees alle reacties
 3. welke titel er wordt gegeven zou niet het belangrijkste moeten zijn.
  wat doe je als beroepsbeoefenaar.
  een mbo-v of niv. 4 verpleegkunidge heeft soms andere achtergrond of ervaring,
  maar deze kan zich ook doorontwikkelen naar HBO verpleegkundige zoals ik zelf doe, dan heb je ook genoeg ervaring op de werkvloer maar je gaat meer en meer overstijgend denken en verder kijken dan alleen de werkvloer,
  vooral vind ik het belangrijk dat wel elkaar respecteren en waarderen in wat we doen (binnen de kaders van het beroep gezien dan)dit geld voor alle diciplines.
  En welke titel wie dan heeft, maakt me niet uit, Als een titel van groter belang wordt geacht dan het werk waarvoor we moeten staan, dan is er wel iets mis.
  Belang voor een titel is ,duidelijk te kunnen communiceren omdat iedereen dan direct weet wie bedoeld wordt.

 4. Hier in Amsterdam en omstreken zijn er momenteel bijna geen vacatures voor verpleegkundigen. Wel voor verzorgenden IG e.d.
  Als er al een vacature voor een verpleegkundige is dan betreft het een specialisatie, bij een ‘gewone’ verpleegkundige wordt als opleiding HBO-V gevraagd.
  Ik weet niet of dit zo blijft, zo ja dan is in de praktijk hier in de randstad dus al een situatie ontstaan dat een MBO verpleegkundige alleen terecht kan als VIG’er in een verzorgings of verpleeghuis. In het ziekenhuis waar ik werk worden tegenwoordig alleen nog maar helpenden niveau 2 gevraagd en HBO-V verpleegkundigen. De HBO-V er in schaal 45 en de helpende in schaal 25.

 5. Helemaal eens met Hilde ,al vraag ik me af waarom een niveau 4 niet even geschikt zou kunnen zijn voor de functie van leidinggevende.Je ziet nu al dat niveau 4’s niet meer voor leidinggevende functies worden gevraagd,en hun plaats moeten afstaan aan niveau 5 ,doorgroei voor die niveau 4’s wordt zodoende ook moeilijker.HBO-er is dan misschien breder opgeleid,niveau 4 heeft weer veel kennis van wat speelt op de werkvloer.Beide hebben hun eigen waarde.Maar door de zorgbureaucraten wordt weer eens een kunstmatige scheiding gecreëerd.

 6. Het is begrijpelijk dat er een wijziging moet komen omtrent de profielen, maar reeel gekeken zouden de hbo-v ers juist een andere naam moeten krijgen, omdat zij vaak toch meer leidinggevende taken o.i.d. wat vaak al meer minder heeft te maken met het echte verplegen.
  MBO-v doet over het algemeen het daadwerkelijke verplegen.
  Ik doe zelf de hbo-v opleiding, dus praat hier niet in eigen belang.

 7. natuurlijk moet er meer verschil komen dan nu binnen de uitvoering van werkzaamheden in de zorg en organisatie rondom de zorg. Ik vind het meer passend dat MBO ers de verpleegkundigen zijn en de HBO ers’ de zorgkundigen, daarna vervolgen tot specialist etc

 8. ” In het ziekenhuis waar ik werk worden tegenwoordig alleen nog maar helpenden niveau 2 gevraagd en HBO-V verpleegkundigen. De HBO-V er in schaal 45 en de helpende in schaal 25.”
  @miekemieke
  Daar heb je het al ,HBO-V krijgt gewoon de oude loonschaal van niveau4/in-service,en ze bakken het er nog bruiner door er helpenden naast te plaatsen ,niet eens ZV-ers (de toekomstge zorgkundigen),want ja die krijgen in het vph al schaal 40 in A’dam.
  ”een mbo-v of niv. 4 verpleegkunidge heeft soms andere achtergrond of ervaring,
  maar deze kan zich ook doorontwikkelen naar HBO verpleegkundige zoals ik zelf doe, dan heb je ook genoeg ervaring op de werkvloer maar je gaat meer en meer overstijgend denken en verder kijken dan alleen de werkvloer”
  @Ingrid
  Prachtig ,denkt de baas .Ze zijn blij met extra taken en dat alles voor dezelfde prijs(zie hierboven).

 9. ”En ook de vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en NU’91 uitten hun zorgen.”
  ”Daarbij betreuren zij het dat ze niet betrokken geweest zijn bij de ontwikkelingen van de concept beroepsprofielen.”
  Gaap.
  Met die clubs kom je ook niet verder.

 10. G123, ik begrijp je punt ook wel, maar in de groep waar ik juist mee ben afgestudeerd zat geen één toekomstige manager maar juist allemaal ambitieuze verpleegkundigen die zich liever wilden specialiseren. Verpleeghuizen doen er goed aan om ervoor te zorgen dat zij als werkgever er veel beter op staan. Op dit moment is het voor zowel de MBO als HBO vpk niet erg aantrekkelijk om voor hen te werken.
  Maar het onderwerp van dit artikel is juist de MBOvpk en niet de HBO’er.

 11. Jeroen ,ik heb het ook niet over alle HBO-ers.
  Ik heb zelf in een academisch ziekenhuis gewerkt ,en men wist hoe snel men een vervolgopleiding moest zoeken ,want ”een levenlang aan het bed ,dat zie ik niet zitten”.Sommigen gaven ook ronduit toe snel iets in het management te ambiëren.Daar ze niet allemaal manager kunnen worden en steeds meer vpk’s HBO doen ,vraag je je af waar ze dan allemaal moeten gaan werken in de toekomst.
  Ik vraag jong gediplomeerde HBO-ers wel eens wie uit hun studiegroep naar een verpleeghuis gingen voor een vaste baan Antwoord:”Geen een”.
  Stages in een verpleeghuis gedurende de opleiding werden vaak gezien als noodzakelijk kwaad en ”niet iets voor later”.

 12. Het is erg vermoeiend dat je als HBO vpk wordt bestempeld als bureauverpleegkundige, als HBO’er leer je juist kritisch (mee)denken over processen in plaats van dat je ze alleen maar uitvoert als werkvee. Hierin zit waarschijnlijk ook het antwoord op de vraag waarom je zo weinig HBO’ers in het verpleeghuis ziet. Gewoonweg omdat je hier vaak niet de kans krijgt je HBO competenties in de praktijk te brengen (met positieve uitzonderingen daar gelaten). Als reactie op G123.
  De huidige zorg vraagt om verandering en daar mag kritisch naar gekeken worden, maar laten we niet ‘tegen om het tegen zijn’ maar juist productief meedenken met deze veranderingen. Samen ervoor zorgen dat de zorg bestand is tegen de zware tijden.

 13. Zouden we een gemis aan geschiedenis hebben?
  A-B-Z inservice kon pas vanaf 17 jaar en 7 maanden, diploma met 21 en dan kon ook de eed afgelegd worden.
  Zonder te wachtten kon ook de MBO-V gestart worden, direct na de middelbare school.
  In vergeljk met Inservice kwam de MBO toch tekort, men noemde dat ‘niveau’ verschil en het HBO was geboren. Nimmer is gekeken of onderzocht of dit wel de oplsossing was, collega’s met HBO vinden zelf van niet …
  Ter illustratie: Het HBO in Eindhoven kreeg in de jaren 90 een prijs voor ‘beste HBO-V opleiding van Nederland’. Als enige minpunt werd genoemd de integratie theorie/praktijk maar dat was volgens de beoordelingscommissie overal slecht …
  De bonden moeten niet bezorgd zijn maar zich met hand en tand verzetten …

 14. ”Dat verhaal over denkers en doeners is een echte valkuil..dat kan de indruk wekken dat er al denkend gedacht wordt en al doende gedaan wordt..nadenken over waar je mee bezig bent hoeft er dan zeker geen deel van uit te maken..”denken”? ..ÏK”?? “nee, ik doe alleen maar..”
  Impliciet wordt denken dan van hogere rangorde gedacht dan doen..”
  Exact Jos ,en het gekke is dat de verpleging die denkbeelden ook in stand houdt.
  Ook zodra een verpleegkundige iets regelends buiten de bedzorg gaat doen zie je de loonschalen omhoogschieten.Dat wordt volkomen normaal geacht.De denkers Mogen blijkbaar meer vangen ,alsof mensen aan het bed hersenloos werk doen.
  Ben zelf verpleegkundige in een vph,maar ik vind de praktische instelling(combineren denken en doen) van veel ZV-ers in 2012 meer lijken op die van mijn generatie in-service opgeleiden niveau 4.De klets/vergader(zgn. ”denk”)cultuur zie je sterk toenemen naarmate men verder van het bed staat/hoger opgeleid is.

 15. Zoals het boven wordt weergegeven dan is het een soort streek vanuit het HBO tot zelfprofilering..
  HBO gaat bepalen wat verpleegkundig is en wat, gaat bepalen wat complexiteit is en wat niet,HBO heeft ambities en pretenties..
  Daar komt nog bij dat HBO verpleegkundigen denken vanuit hun eigen kader, los van wat werkgevers eigenlijk willen..ze willen ene eiegen toko openen..
  Bedenkelijk is dat het gehele blijft steken in vakbondachtige bedoenngen..er is een duidelijk gebrek vaan een beroepsorganisatie die voor elke geregistreerde verpleegkundige verplicht is/wordt.
  Dan kun je ene vuist maken, nu verspreid zich alles over allerlei verschillende (onderdelen van) vakbonden die in deze richting ook nog wat bijbeunen.
  Of er een titelkwestie van moet worden gemaakt, is natuurlijk ook de vraag.Voor de cliënten zal elk met een witte jas “zuster”of “verpleegster” blijven.
  Of ordt het een afgeleide van het leger: strepen,balken en sterren..(we kennen nu toch ook al een rangorde in de verpleging..en dan nog in veldonderverdeling(A,B,Z.MGZ)
  Dat verhaal over denkers en doeners is een echte valkuil..dat kan de indruk wekken dat er al denkend gedacht wordt en al doende gedaan wordt..nadenken over waar je mee bezig bent hoeft er dan zeker geen deel van uit te maken..”denken”? ..ÏK”?? “nee, ik doe alleen maar..”
  Impliciet wordt denken dan van hogere rangorde gedacht dan doen..
  De opmerkingen die gemaakt worden over management zijn m.i. zeer terecht.
  Management wordt steeds inhoudlozer..niet weet eigenlijk wat die mensen doen en wat je aan ze hebt..
  Niu ben ik er van overtuigd dat zorgkundigen en verpleegkundigen etc etc allemaal “managers”zijn..ze moeten allemaal op basis van informatie hun gedrag (aan)sturen met ene bepaald doel voor ogen.
  Dus wat doet een formele “manager”? Roosters maken(kan iedereen), bij vergaderingen zitten(kan iedereen),de belangen van een afdeling vertegenwoordigen(kan elke ingewerkte ook),brievenbus voor klachten..(kan ook iedereen)..
  Terecht dat afgevraagd wordt: “hebben we die nodig”?
  Wat is nou de echte meerwaarde?
  Ik zie afdelingshoofden in verpleeghuizen de was sorteren…is een persoonlijke hobby geworden..vindt ie leuk…
  Blijft echt de serioeuze vraag wat nu de inhoudelijke vraag is van de werkgevers..die zijn waarschijnlijk ook inhoudsloze “managers”..
  Dat zou niet alleen verduidelijkend zijn voor de verpleegkundigen, maar ook voor het veld en voor het beroepsprofiel.Hoe zit het met die veronderstelde complexiteitsgroei..is het HBO daar dan al voldoende op voorbereid of suddert dat ook nog steeds op de vertrouwde modder..
  Welke rol gaat het bestaande HBOV spelen in het kader van bijscholingen,veldspecifiteit,verpleegkundig specialismen..of blijft dat ook steken in dat inhoudsloze “management”
  Als gepensioneerd HBOV-docent vind ik dat een aardige punt om te volgen..
  Maar ook HBOV-directies zijn steeds inhoudlozer..en meer gericht op impressionmanagement en op credit taking..the show..

 16. Elders op de site:
  ”De zorgkundige heeft voor een of meer voorbehouden handelingen functionele zelfstandigheid. Zorgkundigen die na hun opleiding door willen studeren kunnen kiezen voor de 2-jarige Associate Degree tot allround zorgkundige (art. 34 Wet BIG).”
  Hoed u voor de inhoud van uw vak als er opeens dure buitenlandse termen tevoorschijn komen.
  Gebakken lucht die het tekort aan salariëring verbloemen moet.
  Heb onlangs voor de lol gevraagd naar ongeschoold werk in de tuinbouw.
  ”U bent Nederlands sprekend,vinden werkgevers handig ,kunt u nog eens een handleiding lezen ,wij geven u 12 euro bruto per uur”
  CAO VVT erbij gepakt,een helpende doet er 5 jaar(!) over om dit bedrag te halen ,een ZV/IG3 2 jaar.Hieraan gaat de opleiding dan nog aan vooraf.

 17. ”Op dit moment is het voor zowel de MBO als HBO vpk niet erg aantrekkelijk om voor hen te werken.
  Maar het onderwerp van dit artikel is juist de MBOvpk en niet de HBO’er.”
  @Jeroen
  Werk zelf in een vph,en moet zeggen dat ik aangenaam verrast was na jaren in het ziekenhuis als MBO-er.

 18. ”Ik ben een MBOverpleegkundige, wat is nu eigenlijk het punt. Je hebt denkers en doeners. Veel MBOers zijn doeners, veel HBOers zijn denkers. Laten we gebruik maken van elkaars talenten. Waar ik over in zit is het salaris. Krijgt de nieuwe MBOer hetzelfde als wij of krijgt de nieuwe HBOer hetzelfde als nu. Beide opties kunnen grote gevolgen hebben”
  @Ans
  Wat denk je zelf ?
  Zorgkundige opleiding wordt 3 ipv 4 jaar .Wordt dus gewoon ZV inschaling in het kader van de bezuinigingen .Je hoort niemand zeggen dat de HBO-Vers meer moeten ,wat logisch zou zijn geweest ,daar zij altijd hoger op de ladder zouden staan.maar nee, men kleedt de laag eronder gewoon uit.Zo creeer je ook salarisverschil.
  ”Gáán we weer! ‘Met zulke vakgenoten heb je geen vijanden meer nodig’ Wat is dat toch met verpleegkundigen dat ze zich blijkbaar steeds tegen elkaar willen afzetten? Waarom gaat het zo weinig over de toekomst van het vak en wat ieders rol, ambities en plek daarin kan zijn?”
  @Marieke
  Zie hierboven,men babbelt mee met de bezuinigers ,die een salarisverlaging verpakken als een verbetering(zorgkundige).Men praat juist alleen maar over de toekomst van het vak en andere wazige materie.En is tevreden met een uitgeklede MBO versie met 3 jaar opleiding en heeft niet door dat dit een downgrading is.V2020 maakt mensen blij met een dooie mus ,en men is nog tevreden ook.Dat vind ikzelf meer een uitingsvorm van vpk die zich tegen elkaar afzetten.Men komt niet genoeg op voor zichzelf.
  ”Het laten verdwijnen van de inservice opleidingen zorgde er al voor dat veel mensen die graag wilde zorgen buiten de boot vielen omdat ze HBO niet wilde of konden doen, deze aktie doet er nog een extra schepje bovenop.”
  @Lia
  Exact,De nieuwe zorgkundige kan straks alleen terecht in een verpleeghuis.
  Voor ambitie geen plaats ,leidinggeven ,zoals nu door MBO wordt gedaan ,zal wel door HBO-V gedaan gaan worden(uiteraard tegen niveau 4 salaris).
  In een ziekenhuis kan de zorgkundige straks helemaal niet meer terecht.Niet eens tuchtrechtelijk meer aansprakelijk.
  Uitkleden blijkt alleen hier al uit:
  ”Volgens het advies wordt de zorgkundige een artikel-34 beroep, met als belangrijk verschil met de huidige mbo-verpleegkundige (wat een artikel-3 beroep is) dat ze niet meer tuchtrechterlijk aansprakelijk is.”

 19. Zelf ben ik een oude Apleeg. En ben daar trots op. Ook toen waren er al HBOv ers en iedereen werkte gelijk en na verloop van tijd zag je de mensen die er behoefte aan hadden van zelf door gaan naar mangement en dergelijke. En iedereen was verpleegkundige en trots daar op..
  Nu halen we managers van buiten die nog nooit aan bed hebben gestaan want dat hoeft niet meer. Want je hoeft niet te weten wat het werk inhoud.
  Dus kunnen onze HBOv collega’s niet meer doorgroeien want die weten hoe het werkt en zijn dus op voorhand al lastig voor de overige managers.
  Daarnaast kan je dan ook nog eens mbo verpleegkundige kan worden via een loi.roc cursus in 18 maanden zonder 1 uur stage ???
  Ja dan graaf je je eigen graf wel als mbo-ers.

 20. Ik ben een MBOverpleegkundige, wat is nu eigenlijk het punt. Je hebt denkers en doeners. Veel MBOers zijn doeners, veel HBOers zijn denkers. Laten we gebruik maken van elkaars talenten. Waar ik over in zit is het salaris. Krijgt de nieuwe MBOer hetzelfde als wij of krijgt de nieuwe HBOer hetzelfde als nu. Beide opties kunnen grote gevolgen hebben

 21. Goed idee voor een nieuwe bezuinigingsronde in de zorg (met zo’n titel ga je vast nog minder verdienen dan met de titel van verpleegkundige)en om er voor te zorgen dat er straks helemaal geen handen meer aan het bed te vinden zijn.
  Ik ben het met Jeroen eens dat veel HBO-ers helemaal geen zin hebben in een functie “aan het bed”
  bovendien weet ik uit ervaring, dat er heel veel goede verpleegkundige zorgverleners rondlopen, die geen HBO hebben gedaan. (en die beter “zorgen” dan menig HBOV-er)
  Het laten verdwijnen van de inservice opleidingen zorgde er al voor dat veel mensen die graag wilde zorgen buiten de boot vielen omdat ze HBO niet wilde of konden doen, deze aktie doet er nog een extra schepje bovenop.
  Ga vooral zo door met het uithollen van het vak VERPLEGKUNDIGE dan kunnen we straks gewoon ook “mantelzorg” in het ziekenhuis verplicht stellen, omdat de basiszorg niet eens meer wordt verleend in de ziekenhuizen.

 22. De kritiek die NU’91 heeft is dat de deskundigheid van de mbo-verpleegkundige blijkt te verdwijnen. Dat willen we niet. NU’91 zet zichin om in de toekomst de deskundigheid van een mbo- professional op kwalificatieniveau 4 te waarborgen. De Nederlandse gezondheidszorg kan niet zonder dit niveau.
  De bijeenkomst met de stuurgroep Ven V 2020 en de CNV Publieke Zaak en NU’91 is puur het aanhoren geweest van de ideeen die men op dat moment had. Er was geen sprake van wederzijdse inbreng.
  anja cremers

 23. Gáán we weer! ‘Met zulke vakgenoten heb je geen vijanden meer nodig’ Wat is dat toch met verpleegkundigen dat ze zich blijkbaar steeds tegen elkaar willen afzetten? Waarom gaat het zo weinig over de toekomst van het vak en wat ieders rol, ambities en plek daarin kan zijn?

 24. Alles is bedoeld om geld te besparen….een lager niveau betekend een lagere salarisschaal. Over een aantal jaren heb je het werkvolk (de mbo-er) en de HBO-er die overstijgend werkt. Visite’s loopt ed. terug naar vroeger dus.
  Ze moeten de zorg (en dan bedoel ik het volk op de wrkvloer) eens met rust laten. Al die veranderingen kosten kapitalen en leiden alleen maar tot een uitholling van de zorg.

 25. ”Bijna 1000 verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten werkten mee aan V&V2020”
  Zo zie je maar ,deze onzinvoorstellen komen notabene van de zorg zelf .Theoriedenken vanachter een bureau.
  ”V&V2020 heeft geredeneerd vanuit de patiënt”
  Daar geloof ik nou niets van.
  ”Dit vraagt om andere competenties. De profielen anticiperen daarop: in 2020 is voor verpleegkundigen een hbo-opleiding noodzakelijk”
  Opschalen van wat basaal het zorgen voor mensen is ,nog meer bureauplegen.Daar zit de ”patiënt” helemaal niet op te wachten.
  HBO-ers zie je bijna alleen in ziekenhuizen,in de VVT sector willen de meesten niet,want ”te deskundig”opgeleid,halen de neus op hiervoor.
  Tekenend ook is dat de grote vernieuwers van V&V2020 het hebben over behoefte van de patient ,maw men praat over de behoefte van mensen die in een ziekenhuis liggen.Over bewoners van tehuizen wordt niet gesproken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.