Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Bonden en VWS: geen beroepsdifferentiatie, wel verder met functiedifferentiatie

Ook werkgevers, werknemers en VWS hebben laten weten dat er wat hen betreft geen beroepsdifferentiatie komt. Dus geen in de wet verankerde regieverpleegkundige, basisverpleegkundige of andere term. Wel is afgesproken verder aan de slag te gaan met functiedifferentiatie.
Foto: Arno Massee

Dat meldt NU’91 vandaag in een persbericht. De partijen zijn in een overleg gisteren op vijf punten tot overeenstemming gekomen. Deze worden de komende tijd verder uitgewerkt. V&VN liet gisteren al weten af te stappen van beroepsdifferentiatie en dat functiedifferentiatie voor verpleegkundigen voortaan gebaseerd moet zijn op opleiding, competenties en werkervaring.

Wat is het verschil tussen functiedifferentiatie en beroepsdifferentiatie?

De onderwerpen waarover de partijen het met elkaar eens zijn:
-Er komt geen beroepsdifferentiatie. Er blijft één naam voor het beroep en dat is verpleegkundige. Dus geen regieverpleegkundige, basisverpleegkundige of dergelijke termen;
-Wel is afgesproken verder aan de slag te gaan met functiedifferentiatie. Die wordt gebaseerd op een mix van opleiding, kennis, ervaring en eerder verworven competenties op basis van draagvlak samen met het veld.
-Daarnaast komt er een nieuw profiel voor alle verpleegkundigen, wat dat precies inhoudt maakt het persbericht nog niet duidelijk.
-Er moet meer aandacht komen voor de kwaliteit van de opleidingen en de aansluiting met de praktijk;
-Uitwerking van functiedifferentiatie gebeurt in de praktijk en op lokaal niveau. Verpleegkundigen worden hierbij betrokken om er samen invulling aan te geven.

NU’91 is vooralsnog tevreden met de uitkomsten, meldt voorzitter Stella Salden. ‘Aandachtspunt blijft het creëren van draagvlak vanuit de lijn VAR en OR richting de eigen organisatie. Dit behoeft aandacht en wordt door NU’91 meegenomen in de uitwerking. Aansluitend heeft NU’91 nog een belangrijke vereiste om verder te komen met de functiedifferentiatie: het instellen van een echt onafhankelijk Kwaliteitsregister. NU’91 wil hiermee de kwaliteit van zorgprofessionals beter kunnen waarborgen.’

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Functiedifferentiatie bestaat al. Laat je niets wijsmaken. Het gaat om het creëren van een extra functie, nl. die van regieverpleegkundige.
    Koppel dit aan de eis dat je minimaal HBO-V geschoold moet zijn, dan kom je uit waar de wetbig2 voor opgezet was, nl. beroepsdifferentiatie. Alleen beroepsdifferentiatie ligt na het debacle van wetbig2 wat gevoelig, dus noem je het functiedifferentiatie.

    UMC’s maar ook perifere ziekenhuizen gaan gewoon door met hun plannen om en extra functie te scheppen, nl die van regieverpleegkundige. Functie-eis: HBO.
    Zo worden alle In-Service opgeleiden en MBO-V’ers uitgesloten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.