Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bonden: ‘Ruwaard houdt medewerkers aan het lijntje’

Vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak zijn niet te spreken over de gang van zaken bij het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Volgens die eerste is het personeel van het overgenomen ziekenhuis is verworden tot een speelbal van de overnemende ziekenhuizen.
Bonden: ‘Ruwaard houdt medewerkers aan het lijntje’
Foto: ANP

Dat meldt het ANP. Afgelopen maandag kregen ruim 500 medewerkers van het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis een tijdelijke aanstelling voor 3 of 6 maanden aangeboden. Alle verpleegkundigen zouden een contract voor 3 maanden gekregen hebben. Wat daarna met de verpleegkundigen en hun collega’s gebeurt, is nog onduidelijk.

CNV Publieke Zaak

Volgens CNV Publieke Zaak blijft op deze manier de onzekerheid voor de medewerkers bestaan. Een woordvoerder:  ‘Ik heb me flink geërgerd aan de communicatie van de overnemende ziekenhuizen. Ze spreken over behoud van werkgelegenheid en afstemming met bonden, maar de bereidheid om iets te betekenen voor de werknemers van het Ruwaard is minimaal.’

Abvakabo FNV

Ook Abvakabo FNV is niet te spreken over de gang van zaken bij het ziekenhuis. ‘Het ging al een hele tijd slecht bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, maar het personeel is zich de hele tijd blijven inzetten. Nu krijgen ze stank voor dank’, zegt de Abvakabo-voorzitter. ‘Met de korte contracten wordt misbruik gemaakt van de afhankelijke positie van de werknemers.’

NU’91

Vakbond NU’91 betreurt wat in het Ruwaard van Putten is gebeurt, maar herkent zich verder niet in de kritiek van de andere bonden.  Woordvoerder Karin Weerts: ‘Wij gaan er voorlopig gewoon vanuit dat alle verpleegkundigen na het contract van 3 maanden duidelijkheid zullen krijgen. Dat is uiteindelijk het belangrijkste.’

Spijkenisse Medisch Centrum

Het ziekenhuis zegt met de korte contracten te willen voorkomen dat medewerkers in dezelfde functie op dezelfde afdeling verschillende contracten krijgen.

Het is de bedoeling dat het ziekenhuis binnen de komende zes maanden overgaat naar een doordeweeks ziekenhuis. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ging eind vorige maand failliet en werd gelijk overgenomen door het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Bij de overname werd al het personeel ontslagen. Het ziekenhuis gaat verder als het Spijkenisse Medisch Centrum.

1 REACTIE

  1. Ik ben blij dat de bond waar ik lid van ben, Nu 91′, zich wat meer bescheiden opstelt in hun antwoord. Wanneer de bedrijfsvoering nog niet duidelijk in kaart is gebracht, kunnen er nog geen contracten voor langere tijd gegeven worden. Daarbij komt dat de huidige directie niet verantwoordelijk is voor de misstanden van het vorige ziekenhuis. Geduld is nog altijd een schone zaak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.