Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Bonden vrezen nieuwe beroepsprofielen verpleegkundigen

Vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en NU'91 hebben kritiek op de nieuwe beroepenstructuur voor verpleegkundigen en verzorgenden. De vakbonden zijn met name verontrust over het mogelijke verdwijnen van de mbo-verpleegkundige.
Bonden vrezen nieuwe beroepsprofielen verpleegkundigen

Dit hebben de bonden kenbaar gemaakt in een brief aan de vaste Kamercommissies. Met de brief bieden de bonden hun hulp aan om mee te denken over alternatieven. Aanstaande donderdag 8 maart worden de nieuwe beroepsprofielen officieel bekend gemaakt.

Mbo-verpleegkundige verdwijnt


Eerder maakte Nursing.nl al bekend dat V&V2020 wil dat verpleegkundigen in 2020 op hbo-niveau opgeleid moeten zijn. Volgens de bonden zijn er ook plannen om de huidige mbo-verpleegkundige uit artikel 3 van de Wet BIG te schrappen. Zij zouden de naam ‘zorgkundige’ krijgen. Ook zouden de bestaande opleidingen tot Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) en mbo-verpleegkundige samengevoegd worden en de opleidingsduur verkort worden van 4 naar 3 jaar. De vakbonden waren aanwezig bij de zogenaamde invitationals, voor stakeholders van het project V&V2020, die onlangs plaatsvonden.

Grote groep verpleegkundigen


Abvakabo FNV erkent op haar website dat door de veranderende zorgvraag aanpassingen in de zorgopleidingen nodig zijn, maar vinden deze aanpassingen te ingrijpend voor een grote groep verpleegkundigen. Op dit moment is 80 procent van alle verpleegkundigen in Nederland mbo-verpleegkundige. Volgens de vakbond tast deze nieuwe beoogde beroepenstructuur zowel hun status, functie, doorstroommogelijkheden als arbeidsvoorwaarden aan.

Toekomstbestendige beroepsprofielen

Het project V&V2020 heeft als belangrijkste doel het ontwikkelen van de nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Grote veranderingen in de zorg zoals een snel groeiend aantal ouderen en chronisch zieken met een complexe zorgvraag en comorbiditeit, vragen nadrukkelijk om een nieuw beroepenhuis, met nieuwe beroepsprofielen, aldus V&VN. ‘Er vindt taakverschuiving plaats en de zorgvraag groeit en wordt complexer. Ook is er behoefte aan een duidelijker onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen.’ Pauline Meurs, voorzitter van de Stuurgroep V&V2020 vindt dat het op grond van onderzoeken die inmiddels zijn gedaan, en ook internationaal, ‘niet vol te houden is dat twee verschillende diploma’s recht geven op dezelfde beschermde beroepstitel.’

 

5 REACTIES

 1. Om de paar jaar komen er weer ‘wijze’ mensen met ‘wijze’ plannen die het allemaal beter weten in de zorg. Ze gaan totaal voorbij aan de praktijk. Al dat ‘gedoe’ draagt niet bij aan rust in de zorg.
  Ik ben inservice opgeleid…met een pob boek. Was niks mis mee, je was erg praktijk gericht.
  Om de zoveel tijd veranderen er zaken die alleen maar verwarring stichten, onrust veroorzaken. Ik heb jaren geleden één van de eerste mbo verpleegkundigen nieuwe stijl. De leerling wist niet eens wat ze moest leren en hoe.
  Gewoon terug naar de ouderwetse in service opleidingen.

 2. Lees alle reacties
 3. Mijn hele leven wilde ik al verpleegkundige worden. Op mijn 46ste ben ik de opleiding gaan doen Nu net klaar. Ben zo trots als een pauw. Gaan ze het zorgkundige noemen, waarom? Wat heeft het voor een meerwaarde? Geloof mij ik heb best hard moeten werken om mijn diploma te behalen en er is wel degelijk een verschil tussen werken als verzorgende en verpleegkundige…..

 4. Wat mij meer verontrust dan een andere titel is het verdwijnen van het tuchtrecht voor de “zorgkundigen” dat betekend dus gewoon dat je weer onder het strafrecht gaat vallen!!! een boete van honderd euro geen celstraf maar wel een strafblad ipv een berisping of waarschuwing en registratie! vraag dan maar eens een verklaring ontrend gedrag aan voor je nieuwe baan.

 5. Denkt men echt dat de onduidelijkheid over de niveauverschillen op de werkvloer opgelost is door er een ander naamkaartje aan te hangen? Dat kan toch alleen maar door bureaucraten bedacht zijn. Kom potverdikkie gewoon met een goed functie- en competentieprofiel en als dat niet kan betekent het volgens mij simpelweg dat ook de MBO-VERPLEEGKUNDIGE hbo-werkzaamheden doet. En als 80% van de VERPLEEGKUNDIGEN dan straks haar werk niet meer mag doen, wie doet het dan??

 6. twee verschillende diploma s? Het zijn toch twee verschillende niveaus. Maar beide verpleegkundige. Wat is het probleem, de praktijk kan er niet mee uit de voeten dus gaan we het maar een andere titel geven.En ik dacht dat het BIG register iets moest zeggen over bevoegd en bekwaam, gaan niveau 4 verpleegkundigen straks dan ineens andere werkzaamheden uitvoeren waarbij dit niet meer van belang is?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.