Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bonden willen acties na gestrande onderhandelingen

Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn het nog altijd niet eens in het cao-overleg voor de sector VVT. Volgens de werkgevers stellen de bonden steeds nieuwe eisen voor ze weer aan tafel willen en de vakbonden zeggen juist dat de werkgevers weigeren een totaalbod te doen.
Bonden willen acties na gestrande onderhandelingen

De onderhandelingen zijn stil komen te liggen vanwege onenigheid over de onderwerpen leeftijdsdagen, vrijstelling van diensten voor medewerkers van 55 jaar of ouder en de toeslag voor onregelmatig werk en inconveniënte uren. Voor werknemers in de zorg zijn dit essentiële punten. De betrokken bonden zeggen meerdere malen te hebben voorgesteld om deze onderwerpen buiten de huidige onderhandelingen te laten, en ze later te bespreken.

Staken
Werkgeversorganisatie ActiZ nodigde de vakbonden begin deze week uit voor een overleg vandaag (30 juni). Volgens vakbondsman Aaldert Mellema van CNV Publieke Zaak zullen de onderhandelingen slechts hervat worden wanneer de eisen van de bonden serieus worden genomen, zeker op het gebied vab de overgangstijden en het levensfasebeleid. Als dat niet gebeurt, zullen de bonden door middel van acties de druk opvoeren. ‘Het zullen geen ludieke acties meer zijn. Met de onderbezetting in de zomer is een staking misschien niet het juiste instrument. Maar we zullen zeker acties uitvoeren die gevoeld zullen worden door de werkgevers,’ aldus Mellema op de website van Zorgvisie.

Scherpe cao
ActiZ en BTN zeggen juist een cao aanbod te presenteren met een loonsverbetering gericht op koopkrachtbehoud, een levensfasebudget en een scholingsbudget. ActiZ-voorzitter Han Noten zegt in een interview met Skipr achter de harde opstelling van de bonden een strategisch opzetje te vermoeden om zo ook in andere sectoren scherpe cao’s af te dwingen. ‘Maar er moet gewoon een cao komen,’ vindt Noten. Het is aan ons de taak om een reëel bod te doen en de vakbonden moeten dit reëel beoordelen.

De bonden gaan de werkgevers nu een ultimatum stellen. Een actietraject lijkt onvermijdelijk.

Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws
‘We willen wel actievoeren, maar hoe?’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.