Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Bonden willen af van huidige cao VVT

Vakbonden NU’91, CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en FBZ hebben de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) opgezegd.
Bonden willen af van huidige cao VVT

De huidige cao, voor ruim 400.000 werknemers in de VVT, loopt tot 1 maart 2012. Volgens de bepalingen uit de cao moet een van beide partijen de cao twee maanden van tevoren opzeggen. Gebeurt dit niet, dan kunnen de werkgevers de cao ongewijzigd met een jaar verlengen. Daarom hebben de bonden eind december een brief gestuurd naar ActiZ en BTN, brancheorganisaties in de sector VVT. Volgens werkgeversorganisatie Actiz is het nooit eerder gebeurd dat de cao in de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) door de vakbonden is opgezegd.

Nieuwe cao is nodig
‘De vorige keer hebben we niet opgezegd, dat maakte het onderhandelen lastig’, aldus Karin Weerts van NU’91. ‘Door deze opzegging geven we een duidelijk signaal dat we met deze cao niet verder willen.’ Bestuurder Aaldert Mellema van CNV Publieke Zaak hoopt met het opzeggen van de cao alle betrokken partijen tot het uiterste in te spannen om snel tot een goede cao voor de sector te komen. ‘Terugvallen op de verlenging van de oude CAO, zoals in het vorige traject dreigde te gebeuren, is nu niet mogelijk.’

Speerpunten
Voor de nieuwe cao heeft NU’91 een aantal speerpunten opgesteld waaronder scholing en ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, veiligheid, kraamzorg en contractsomvang, inzetbaarheid en roostering. De komende weken raadplegen de bonden hun leden om input te verzamelen voor de onderhandelingen. Deze zullen zo rond februari-maart beginnen.

NU’91, CNV Publieke zaak
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

11 REACTIES

  1. Altijd gezeik over geld. Als je niet tevreden bent over je salaris omdat de ORT over een veel lagere schaal berekend wordt ga dan ergens werken waar het wel beter geregeld is, of wordt lid van een bond en geef daar eens je mening over de CAO. Als je het niet eens bent met de inschaling van je functie ga daar dan eens wat aan doen behalve hier te lopen miepen dat je te laag ingeschaald wordt. Wellicht ben je wel hoger geschoold maar werk je in een functie die volgens de FWG in een lager schaal komt. kortom: onderneem zelf eens actie ipv steeds maar weer die klaagzang over geld te laten horen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik hoop dat de uren wordt na gekijken, dat je niet uit de nacht kom en de volgende dag weer kan draaien.. sommige vinden dit niet erg.. ik wel. of als je avond dienst to 11 uur heb gehad, en 7 uur de volgende dag weer op de werk vloer staan. Ik heb mijn rust lief!
    verder kan ik niet klagen over betaling of zo, ik vind het prima zo, dan voor te stellen dan andere branches (veel) minder per uur krijgen.

  4. Van alle zorgcao’s heeft de thuiszorg het hoogste uurloon waarover de toeslag inconveniënte uren wordt berekend. Gezina, inderdaad is, voor de thuis/kraamzorg, het plafond hiervan de hoogste schaal in FWG 35 oftewel IP 21, terwijl je als verpleegkundige in FWG 45 of hoger zit. Maar voor alle collega’s in andere zorgsectoren is dit het uurloon uit IP 19 of 20. Dus minder dan jouw € 15,50.
    Mijn advies: Laat je vakbond weten wanneer je het niet eens bent met deze maximalisering van het ORT-uurloon.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.