Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bonus coronacrisis: handreiking begin september, ook zzp’ers komen in aanmerking

Begin september verschijnt een handreiking met daarin preciezer omschreven voor welke verpleegkundigen en andere zorgverleners de coronabonus van €1000 bedoeld is. Ook zelfstandige verpleegkundigen kunnen voor de bonus in aanmerking komen.
Foto Pixabay

Dat schrijft het ministerie van VWS in het document ‘Contouren voor de regeling voor een bonus voor zorgmedewerkers’. 

Zorgprofessionals en ondersteunend personeel

Het ministerie benadrukt daarin nogmaals dat de focus ligt op ‘alle zorgprofessionals en het ondersteunend personeel, voorgedragen door de zorginstellingen, die zich tijdens deze periode (1 maart tot 1 september 2020) hebben ingezet voor patiënten en cliënten met covid-19 of die hebben bijgedragen aan de strijd tegen het coronavirus. Daaronder vallen volgens het ministerie naast verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden enzovoort ook schoonmakers in instellingen.

De bonusregeling is niet bedoeld voor zorgprofessionals voor wie het werk (tijdelijk) stil of op een lager niveau is komen te liggen als gevolg van covid-19, herhaalt het ministerie.

Als de handreiking is gepubliceerd, is het aan zorginstellingen om door te geven voor hoeveel zorgprofessionals zij de bonus willen aanvragen. ‘Het streven is het loket daarvoor in oktober open te stellen.’

Niet in aanmerking

Voorwaarde is ook dat de zorgprofessional minder dan twee keer modaal (€ 73.000) verdient bij een voltijd dienstverband (vergelijkbaar met FWG 65 Ziekenhuizen en VVT eindschaal), aldus VWS. Artsen en medisch specialisten zijn uitgesloten van de regeling, net als bijvoorbeeld personeel in staffuncties en facilitair personeel van zorginstellingen.

Ook beroepsgroepen als fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten zijn in principe uitgesloten van de bonusregeling, tenzij ze specifiek zijn ingezet voor zorg aan mensen met covid-19. ‘Denk aan fysiotherapeuten die revalidatiezorg hebben geleverd of de assistent van de dermatoloog die is gaan meehelpen op de covid-19 verpleegafdeling’, schrijft VWS.

1 REACTIE

  1. Doordat er een speciale Corona afdeling is opgezet bij onze zorginstelling was en er personeel leden voor werden gevraagd werd de druk bij de andere afdeling meer. Als je op de Carona afdeling gewerkt hebt krijg je dus de bonus? En. Hoe zit het met het team die de uitvallende uren draaide? Of een collega die door de corona zelf ziek is geworden of niet in staat is van angst voor corona. Ook hier lost het personeel die achter blijven het op. Wie bepaald van de zorginstelling of iemand wel niet recht heeft op de extra uitkering en kan je er zelf iets in betekenen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.