Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Bonus coronacrisis ook mogelijk voor verpleegkundigen die niet met covid-19 te maken kregen

Ook verpleegkundigen die in het ziekenhuis of in de wijk extra hebben gewerkt voor andere patiënten zodat collega's mensen met covid-19 konden verplegen kunnen in aanmerking komen voor de bonus. Dat heeft minister De Jonge benadrukt.
verpleegkundige bij patiënt in bed
Functiedifferentiatie op basis van alleen een diploma zal minder vaak voorkomen. Foto Arno Massee

De bonus van €1000 is bedoeld voor zorgverleners die zich extra hebben ingezet in de coronacrisis en voor hen komt er een ruime regeling, benadrukte de minister afgelopen donderdag in een debat. ‘Met name voor die verpleegkundigen, verzorgenden, helpen en mensen in de schoonmaak die alles uit hun handen hebben laten vallen en in de coronacrisis keihard aan de slag zijn gegaan.’ Er komt een bakje ‘nee, tenzij’, bijvoorbeeld voor verpleegkundigen die niet zelf op een corona-afdeling hebben gewerkt maar wel extra diensten hebben gedraaid, zodat patiënten nog steeds de benodigde zorg konden krijgen.

Komende weken meer duidelijk

De komende weken geeft de minister meer duidelijkheid over wie wel en wie niet in aanmerking komt voor de bonus. Alle zorgverleners die zich extra hebben ingezet Werkgevers hadden benadrukt dat zij die afweging niet kunnen maken, en dat hoeven ze ook niet te doen, beloofde de minister. Wel vraagt hij werkgevers aan te geven welke zorgverleners dan volgens de nog komende kaders recht hebben op het bedrag. ‘Want wij als politici waren er niet bij’, benadrukte hij bij Goedemorgen Nederland.

Geschat wordt op dit moment dat zo’n 800.000 verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers enzovoort in aanmerking komen voor de bonus, daarom is een bedrag van 800 miljoen euro beschikbaar. Ook arts-assistenten die zich extra hebben ingezet in de coronacrisis kunnen aanspraak maken op de bonus, aldus de minister.

‘Een heel mooi bedrag’ noemen sommige verpleegkundigen de €1000 belastingvrij die de minister vorige week aankondigde als bonus vanwege de coronacrisis. Andere collega’s zien vooral haken en ogen en ook dat leidt weer tot reacties.

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Er was een speciale Covid 19 afdeling opgezet bij onze zorginstelling hiervoor werden personeel leden voor gevraagd prachtig dat het zo snel en mooi werd opgepakt. Echter werd de druk bij de teamleden waaruit de personeelsleden kwamen hoger. Als je op de Covid 19 afdeling gewerkt hebt krijg je dus de bonus? Hoe zit het met het team die de uitvallende uren draaide? Of een collega die door de corona zelf ziek is geworden of niet in staat is van angst om te komen werken door de Covid 19. Ook in deze teams lost het personeel die achter blijven het op. Wie bepaald van de zorginstelling of iemand wel niet recht heeft op de extra uitkering en kan je er zelf iets in betekenen?
  Het is fijn om een bonus te krijgen maar de manier waarop zet ik mijn vraagtekens bij, iedere keer komen er andere eisen bij voor dat iemand er recht op heeft erg vreemd

 3. En wat als je dag in dag uit de bevoorrading van covid afdelingen hebt gedaan, maskers, schorten, jassen, je kreeg het niet aangesleept. Geen vrije dagen gehad, maar pech geen bonus want je bent geen verpleegkundige.
  Er zijn zoveel mensen die dag in dag uit zich uit de naad hebben gewerkt. Maar ook heel veel mensen die hun snor hebben gedrukt maar omdat je dan een op papier een verkeerde functie hebt kom je niet in aanmerking, zou niet eerlijk zijn toch?

 4. En wat als je enkel met ‘verdachte’ cliënten hebt gewerkt. In het begin van de crisis. Cliënten die niet zijn getest maar wel 2 weken op hun slaapkamer, in isolatie verpleegd moesten worden. De angst die dat al oproept! Gehele dag met een chirurgisch mind maskertje.. Terwijl covid nooit is vastgesteld..

 5. Ik hoop van harte dat er een ook een bakje komt met nee tenzij, voor zogenaamde zorgverleners die zich “ziek” hebben gemeld, niet zijn komen opdagen tijdens dagen dat ze wel waren ingeroosterd en hiermee hun patiënten en collega’s hebben laten stikken. Wat deze mensen in de zorg doen is mij een raadsel.

 6. Die hele bonus mogen ze van mij gebruiken voor de verbetering van de positie van verpleegkundigen en verzorgenden in het algemeen.
  Als vrouwenberoep zijn we sinds jaar en dag achtergesteld in beloning. Laat daar eens echt onderzoek naar doen en herstel de schade! Waar zijn de bonden in dit hele verhaal? Al lang blij met dit succesje? De bonden zijn ingedut, zijn fijn aan het polderen en bloeden daardoor dood.
  Denk toch even na, die bonus is oneerlijk, eenmalig, verdeelt en helpt niks tegen de onvoldoende instroom.
  Alleen structurele verbeteringen en emancipatie van de zorgberoepen gaan structurele ingebakken problemen verhelpen!

 7. Zelf van werkgever gewisseld na een zware corona periode waarin ik onbeschermd, veel mensen in een korte tijd intensief heb verpleegd en verloren, aan het corona virus.
  Wanneer het dus via de werkgever gaat is de kans irrieel dat ik een bonus zal ontvangen.

 8. En door onderscheid te maken wie wel en wie niet krijgt de regering het voor elkaar om onderlinge strijd in de groep zorgverleners te creëren. Wie nu wel en wie nu niet de bonus krijgt zou geen vraag moeten zijn.

 9. Ik vind dat ieder die aan het bed heeft gestaan of werkzaam is geweest op een afdeling/instelling recht heeft op de bonus als dank voor waardering. Welke functie dan ook. Volgens mij mag hierin geen onderscheid gemaakt worden.
  Laten we trots zijn op iedere bijdrage die is geleverd en laten we hopen dat er meer mensen in de zorg gaan werken en een bijdrage willen leveren aan de maatschappij. Wij Nederlanders komen veel teveel zorgmedewerkers te kort. Ik hoop dat tijdens of na deze Covit-19 meer waardering voor zorgmedewerkers komt. Vooral meer tijd voor de zorgvrager.

 10. Nou……laat ik dat nou weer heel bijzonder vinden. Iedere verzorgende, verpleegkundige, of huishoudelijke medewerker heeft op haar/hem eigen wijze mee geholpen in deze corona tijd. Dus kom mij niet aan met alleen mensen die met Covid19 patiënten in aanraking zijn geweest. Of extra diensten hebben gedraaid.
  Ik heb extra ingezet om de cliënten die plotseling niet meer naar dagopvang konden en die dus veel van de mantelzorgers ‘vroegen’, waardoor deze mensen erg overbelast raakten te kunnen helpen. Om te zorgend at ze het allemaal vol zouden kunnen houden.Daarnaast krijg ik ‘de griepprik’en kwam dus niet in aanmerking voor een Covid19 team, maar heb op mijn eigen vakgebied wel extra ingezet.
  ik ben van mening dat het iedereen of niemand moet zijn: dit onderscheid kun je niet maken Hugo, is niet akkoord.Bah, ik word hier echt weer ziek van.
  geef ons dan toch maar structureel allemaal een salarisverhoging:dan is het tenminste eerlijk verdeeld!!
  Mocht je besluiten dat het niet zo is, dan ben ik echt heel erg bang dat veel meer mensen het vak alsnog vaarwel gaan zeggen, want deze splitsing aan brengen is niet akkoord.
  Hou op met met nog meer tweespalt zaaien…………

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.