Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Bonus voor excellerende verpleegkundige werkt niet’

Bonussen in de vorm van financiële of materiële middelen, werken niet per se motiverend voor verpleegkundigen. Wat wel werkt: het verhogen van de kwaliteit van de organisatie. Dat zegt Kilian Wawoe, docent HRM Vrije Universiteit Amsterdam en adviseur op het gebied van beloningssystemen, in Nursing februari.
'Bonus voor excellerende verpleegkundige werkt niet'

De discussie over beloningssystemen in de zorg laaide weer op, toen de Nationale DenkTank eind vorig jaar met een aantal aanbevelingen voor verpleegkundigen kwam. Zij bedachten de zogenaamde CareMiles, waarmee werkgevers bijzondere prestaties van verpleegkundigen kunnen belonen. Met de CareMiles sparen deze verpleegkundigen punten om die uiteindelijk in te ruilen voor cadeaus.

Zonder passie werken
Uit een poll op Nursing.nl bleek in dezelfde periode dat veel verpleegkundigen de CareMiles een goed idee vonden. Maar liefst 89 procent van de 300 stemmers was het eens met de stelling dat deze vorm van belonen, iets bij zou dragen aan hun motivatie en werktevredenheid. Anneke van Kesteren, kinder- en neonatologieverpleegkundige, Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede en oproepverpleegkundige neonatologie ziekenhuis Rijnstate Arnhem, is een van hen. ‘Zolang een groot aantal mensen in de zorg zonder passie werkt, mogen verpleegkundigen die het verschil maken extra worden beloond. Doordat de patiënt tegenwoordig zelf het ziekenhuis kiest waar hij wil worden behandeld, wordt patiënttevredenheid steeds belangrijker. Als werkgever is het dan ook belangrijk goede initiatieven te belonen. Als je meer kunt, doet of geeft, is dat een beloning waard.’

Jaloezie en fraude
‘Het hangt er sowieso vanaf wat je met een variabele beloning wil bereiken,’ reageert Kilian Wawoe in Nursing februari. Als het antwoord is: betere prestaties of meer tevreden medewerkers, dan help ik je graag uit de droom: variabele beloning werkt niet. Verpleegkundigen zijn over het algemeen zeer gemotiveerd. Demotivatie komt vooral door factoren waardoor ze hun werk niet kunnen doen, zoals administratieve rompslomp of een slechte leidinggevende. Het laatste wat je wil, is mensen motiveren door geld of cadeautjes. Ik adviseer een aantal ziekenhuizen over beloningsvraagstukken en merk dat motivatie nooit het probleem is. In de financiële sector heb ik alle negatieve kanten van variabele beloning gezien: minder intrinsieke motivatie, meer jaloezie, meer fraude. Wat wel werkt is het verhogen van de kwaliteit van de organisatie, niet presterende medewerkers helpen of overplaatsen, goede leidinggevenden die feedback geven, administratieve procedures versimpelen, mensen de ruimte geven om datgene te doen waarom ze voor dit werk hebben gekozen. Kortom, werken aan kwaliteitsverbetering: ja, dit oplossen met bonussen: nee!’

Liever een compliment of scholing
Ook Francis Bolle van V&VN is geen fervent voorstander van de CareMiles. ‘Natuurlijk kun je belonen binnen de privésfeer door bijvoorbeeld CareMiles, maar professioneler vinden wij het om een vakinhoudelijke beloning te geven aan een excellerende verpleegkundige. Denk aan bij- en nascholing of het geven van extra tijd om iemand vakmatig te professionaliseren. Daar heeft niet alleen de verpleegkundige in kwestie wat aan, maar ook het team, de leidinggevende en zelfs het ziekenhuis. De win-win-situatie is dan vele malen groter.’ Janneke van der Stap, senior verpleegkundige longafdeling in het UMC Utrecht is het met haar eens. ‘Eerlijk gezegd zie ik geen heil in die CareMiles. Laten we eerst eens leren elkaar meer complimenten te geven, in plaats van meteen te strooien met cadeaus. Bovendien, wil je verpleegkundigen die werken voor een iPad of verpleegkundigen die kwaliteit van zorg nastreven? Persoonlijk haal ik meer waardering uit een compliment. Daar kan ik maandenlang op teren.’

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Bekijk het hele artikel ‘Liever een geldbonus dan een compliment’ in Nursing februari. Nog geen abonnee? Neem een 2-jarig abonnement voor maar 35 euro per jaar.

6 REACTIES

 1. Geen bonussysteem in de zorg. Kerntaken liggen nog altijd aan bed. Diegene die zich graag drukt van deze kerntaken heeft mi. niet meer recht op salaris.
  Indien wij daarmee accoord gaan is het hek van de dam, geld kan maar een keer uitgegeven worden, dat betekend simpelweg dat iedereen minder betaald gaat worden en een enkeling iets extra krijgt.
  NP/PA zijn bedacht voor diegene die zich extra wil inzetten, en dat kost handen vol geld …

 2. Lees alle reacties
 3. waarom zou een bonussysteem bij een verpleegkundige minder werken dan bij een bankdirecteur. Waarschijnlijk zit ’t ‘m er in dat deze niet extra hoeft te presteren maar alleen zijn werk hoeft te doen. (en zelfs dat niet al te best)
  ik denk dat dit soort conclusies alleen maar gepubliceerd worden om mijn salaris zo klein mogelijk te houden.
  dus: of niemand die (denkt dat zij extra presteert) een bonus, of iedereen die extra presteert een bonus.

 4. Helaas werkt de huidige situatie helemaal niet. Iedereedn krijgt elk jaar zijn/haar periodiek. je hoeft er geen bijzondere prestatie voor geleverd te hebben. De verpleegkundige die in elk werkgroepje zit, die voortrekkersrol in VAR neemt, krijgt net zo’n periodiek als de bewust hypotheekzuster. Is nu ook niet de ideale situatie.
  Wat mij betreft; Als je goede zorg verleent én extra zaken/taken doet, mag (moet) je meer verdienen dan degenen die alleen aanwezigheid hoog in het vaandel hebben staan

 5. Dat bonussen in het algemeen niet werken kan men/kunnen we al lang weten. Er is een leuk filmpje te zien op ted tv. even zoeken op Dan Pink die verteld over hou motivatie en bonussen werken.
  M.a.w. een bonus verandert de motivatie en daardoor de creativiteit of het gezonde verstand.
  Groet Ben

 6. Mee eens dat een bonussysteem niet werkt voor de langere termijn. Wel denk ik dat de randvoorwaarden die nodig zijn om dezelfde of betere kwaliteit van zorg geleverd moet worden, verbeterd zal moeten worden.
  Als daar extra middelen (lees geld) voor nodig is binnen een zorgorganisatie is het de vraag of dit ook echt daar terecht komt waar het het hardst nodig is…namelijk bij de kernactiviteit van een zorgorganisatie: Verpleegkundigen, verzorgden tezamen met de artsen. De verdeling van deze middelen mag wel eens wat anders (lees categoraal) verdeeld worden binnen een en hetzelfde zorgbedrijf. Niet via een bonus, maar structureel. Daarmee los je volgens mij een hele hoop toekomstige problemen op voor een langere termijn.Overigens artsen worden al beloond door middel van andere arbeidsvoorwaarden dan conform de Cao.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.