Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Boris’ uit Penoza: ‘Acteren is leuk, maar verpleegkunde mijn doel’

Stijn Taverne speelt Boris in de hit-serie Penoza. Zondag is de laatste aflevering van alweer het vierde seizoen. Stijn is niet alleen acteur; hij studeert ook verpleegkunde. 'Ik vind het mooi dat je iets voor anderen kunt betekenen.'
'Boris' uit Penoza: 'Acteren is leuk

Je bent bijna 19 maar zit al vanaf je twaalfde in de serie, als jongste zoon van maffiavrouw Carmen van Walraven. Hoe kwam je in de serie terecht?
‘Mijn moeder zag dat er een auditie was en dacht dat het wel iets voor mij was. Ik had nog nooit les gehad, maar werd wel uitgekozen. Zo ben ik er een beetje ingerold.’

Je doet de hbo-v in Ede, was dat een jongensdroom?
‘Nee, eigenlijk wilde ik van jongsaf brandweerman of politieagent worden. Ik zat ook bij de jeugdbrandweer. Maar omdat ik diabetespatiënt ben, kom ik niet in aanmerking voor die beroepen. Toen kwam verpleegkunde in me op. Ik zou graag op de OK werken; dat technische trekt me aan en het lijkt me spannend. Ik heb een keer een dagje meegelopen met een collega van mijn vader, die als arbeidstherapeut in een militair revalidatiecentrum werkt. Ambulancebroeder lijkt me ook vet maar daarvoor kom ik denk ik ook niet in aanmerking.’

Wat is Penoza ook alweer? Klik hier voor het antwoord >>>

Je zit in je eerste jaar verpleegkunde. Ben je blij met je keuze?
‘Ja, het bevalt me goed. Je ziet alle kanten van de gezondheidszorg, van psychiatrie, ouderenzorg, tot gehandicaptenzorg. Het is dus veel breder dan alleen het ziekenhuis, en dat vind ik interessant. Aan het einde van dit schooljaar hebben we de eerste stage. Ik zou nu niet zo snel weten welke werkplek ik zou kiezen. Ik sta open voor alles.’

Als je moet kiezen tussen acteur worden of verpleegkundige, wat kies je dan?
‘Ik denk toch dat verpleegkundige eerste keus is. Je kunt daarin echt iets voor mensen betekenen. Acteren wil ik ernaast blijven doen, mocht dat kunnen. Mijn ouders zeggen dat ik ermee moet doorgaan maar de verpleegkunde trekt me meer.’

Maar als je de hoofdrol krijgt in een film en de opnames zijn tijdens tentamens die je moet halen wil je overgaan?

‘Dan kies ik voor de film, maar alleen als ik mijn tentamens gewoon kan maken en op de set kan leren. Het zou echt zonde zijn als ik niet verder kan met verpleegkunde. Acteren is hartstikke leuk maar niet mijn hoofddoel.’

Sandra acteert ook wel eens als verpleegkundige. Dat zegt ze in deze blog >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.