Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Borstkanker mogelijk op te sporen via tepelvocht

Vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker kunnen zich in het UMC Utrecht aanvullend laten testen op afwijkingen in het tepelvocht.

Onderzoek naar borstkanker is in het UMC Utrecht mogelijk door kankercellen en DNA fragmenten op te sporen in tepelvocht.

Patholoog Paul van Diest probeert de afwijkingen in verband te brengen met de kans op borstkanker. ‘Zo hopen we met een patiëntvriendelijke methode individuele biomarkers te vinden die al vroeg verklikken of iemand echt borstkanker zal krijgen.’

Zonder snijdenVan Diest: ‘Het is een interessante benadering, omdat de test is uit te voeren zonder dat je hoeft te snijden of te prikken in de borst. Bovendien is de test vrij makkelijk uitvoerbaar.’ Alle fijnvertakte melkgangen in de borst komen uiteindelijk in de tepel uit. Omdat veel borsttumoren ontstaan aan de grenzen van een melkgang, is tepelvocht uit de melkgangen waarschijnlijk een ideale, vroege verklikker van tumorvorming.

De methode
Van Driest: ‘Het heeft even geduurd voordat we een goede methode hadden gevonden om dat tepelvocht te oogsten’, zegt Van Diest. ‘Iedere vrouw maakt tepelvocht aan, ook als ze geen kind heeft gehad. Door het gebruik van een neusspray met het lichaamseigen hormoon oxytocine, dat geen bijwerkingen geeft, is het succespercentage echter enorm toegenomen. Van Diest: ‘We sprayen in de neus en wachten dan een kwartiertje om de vochtproductie even de tijd te geven goed op gang te komen. Op deze manier krijgen we bij meer dan 90 procent van de vrouwen voldoende tepelvocht voor onderzoek.’

Vroege opsporing
De technieken om borstkanker in beeld te brengen -röntgen, echo en MRI worden het meest gebruikt- zijn volgens Van Driest niet perfect. ‘We missen nog te veel tumoren in een vroeg stadium. Tegelijkertijd vinden we ook te vaak afwijkingen, die na verder onderzoek geen tumoren blijken te zijn. In beide gevallen is dat lastig en het zorgt voor veel onzekerheid.’
Om de vroege opsporing van borsttumoren betrouwbaarder te maken, is Van Diest al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van een aanvullende test: het analyseren van tepelvocht.

Reformatorisch Dagblad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.