Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Botbreuken bij ouderen door weinig natrium in bloed

Ouderen met een te laag natriumgehalte in hun bloed hebben vaker botbreuken. Ook vallen zij vaker, wat al kan gebeuren bij een gering tekort aan natrium.
Botbreuken bij ouderen door weinig natrium in bloed

Dat concludeert Carola Zillikens, internist van het Erasmus MC, op basis van resultaten uit het Rotterdamse ERGO-onderzoek.

Botbreuken
Voorheen veronderstelden medici dat een laag natriumgehalte in het bloed onschadelijk was voor de gezondheid. Uit het onderzoek, uitgevoerd onder leiding van Zillikens, blijkt dat deze opvatting moeten worden aangepast. ‘Ons onderzoek maakt duidelijk dat al een licht tekort aan natrium in het bloed leidt tot 61 procent meer wervelbreuken, en 39 procent meer breuken op andere plaatsen, zoals polsen en heupen’, aldus Zillikens.

Het sterftecijfer onder de ouderen met natriumtekort lag 21 procent hoger dan bij de ouderen zonder natriumtekort. Er was bij hen vaker sprake van diabetes type 2 en er waren meer gebruikers van plaspillen. Dit zijn twee mogelijke oorzaken van een laag natriumgehalte, aldus de onderzoeker.

Screenen van ouderen?
Hoewel de onderzoeksresultaten opvallend zijn, vindt Zillikens het te vroeg om alle ouderen met botbreuken te screenen op hun natriumgehalte. ‘Eerst moeten onze bevindingen worden bevestigd door aanvullend wetenschappelijk onderzoek. Als daaruit dezelfde resultaten blijken, dan lijkt het verstandig om ouderen met botbreuken te testen op het natriumgehalte in hun bloed. Wanneer dit te laag is kan worden overwogen om dit te behandelen, alhoewel dan strikt genomen eerst in een nieuwe studie moet worden aangetoond dat behandeling ook leidt tot een lagere kans op een nieuwe botbreuk.’

Onderzoeksgegevens
De ERGO-studie volgt 15.000 inwoners in de Rotterdamse wijk Ommoord die ouder zijn dan 45 jaar. Bij ruim vijfduizend onderzoekspersonen is aan het begin van de studie het natriumgehalte in het bloed gemeten. Bij zo’n 8 procent van de onderzochte personen was dit te laag. In de ruim zes daaropvolgende jaren werd het aantal botbreuken van deze deelnemers bijgehouden.

Erasmus MC
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

1 REACTIE

  1. Niet alleen door Natrium tekort wordt een valpartij veroorzaakt. Combinatie van medicijnen, die botsen met elkaar kunnen een collaps veroorzaken, waardoor men ook kan vallen , waardoor men ook nog een delier kan krijgen. Heb dit meegemaakt in de praktijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.