Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Brabant wil academie voor zorg oprichten

De provincie Brabant maakt zich samen met Brabant Medical School (BMS) sterk voor de oprichting van een zorgacademie. Het is één van de plannen in strijd tegen het gigantische personeelstekort in de zorg en de enorme vergrijzing die Brabant te wachten staat. Dat heeft gedeputeerde Brigitte van Haaften onlangs bekendgemaakt.
Brabant wil academie voor zorg oprichten

Zorg en onderwijs naast elkaar
Zorgorganisaties en onderwijsinstellingen zouden in deze zorgacademie samen moeten werken, zodat behandelmethoden, technieken en gedrag beter op elkaar afgestemd kunnen worden, en er dús efficiënter gewerkt kan worden. Instellingen moeten met de komst van de zorgacademie nieuwe en verkorte opleidingen op kunnen zetten, op het gebied van techniek in de zorg, maar ook op nieuwe zorgvragen. ‘En het is de bedoeling dat we sneller en doelmatiger gaan opleiden. Op elke niveau, dus mbo, hbo, wo en zelfs vmbo. De breukvlakken moeten verdwijnen, dus een mbo’er kan indien wenselijk een stukje hbo erbij doen en andersom’, schetst directeur Henk Hendrix van BMS, dat het plan samen met de provincie opstelde. Een eerste centrum zou moeten komen in Tilburg, later één in Eindhoven óf Den Bosch. Dit op verzoek van de ministeries van OCW en VWS. Dit ging in nauw overleg met ruim veertig zorg- en onderwijsinstellingen die samenwerken in de BMS.

Patient houdt regie
Uitgangspunt van de nieuwe zorgacademie is dat elke patiënt zolang mogelijk zelf de regie houdt, maar pas waar écht nodig komt ondersteuning vanuit de professionele zorghoek. In het plan staan ook zaken als ‘de wijkzuster terug’, praktijkondersteuners die familie en mantelzorgers ondersteunen en ideeën om de huisartsen te ontzien middels ‘hulpjes’ die moeten zorgen dat er minder doorverwijzingen zijn naar het veel duurdere ziekenhuis. De provincie heeft nu opdracht gekregen de plannen verder uit te werken.

BN de stem.nl
Door: redactie Nursing

Lees de blog van thuisverpleegkundige Jos Kaldenhoven over dit voorstel en discussieer mee!

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is een goed plan. Er zijn zeker veel breukvlakken, zeker in de thuiszorg. Ik hoop dat er ook an de oudere werknemer wordt gedacht.Ik, als 55 jarige, heb nihil kans om nog een uitdaging te vinden met een leuke studie erbij. terwijl ik toch aardig geschoold ben en een heleboel ervaring met me mee heb.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.