Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Brabantse ziekenhuizen keren achterstallige ORT niet uit

Uit een rondgang van het Eindhovens Dagblad langs de verschillende ziekenhuizen in de regio blijkt dat de instellingen niet tegemoet komen aan de oproep van vakbond NU'91 om achterstallige ORT terug te betalen.

De ziekenhuizen hebben de afgelopen tijd verschillende claims van personeelsleden gekregen. ‘We hebben de mensen laten weten dat zo’n brief geen zin heeft, omdat we niet uitkeren,’ aldus René Westbroek van het Máxima Medisch Centrum Veldhoven in het Eindhovens Dagblad. Lees het hele artikel in het Eindhovens Dagblad hier>>> Hij doelt daarmee op de standaard stuitingsbrieven die verpleegkundigen konden downloaden op de websites van de verschillende vakbonden. 

NVZ

Door niet in te gaan op het verzoek van uitbetaling van achterstallige ORT, volgt het ziekenhuis de lijn van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De NVZ liet al eerder aan Nursing weten dat de rechter volgens hen geoordeeld heeft in één specifiek geval, en dus niet alle verpleegkundigen in Nederland hier rechten aan kunnen ontlenen. ‘Daarbij heeft NU’91 heeft ook zijn handtekening gezet onder eerdere cao’s waarin de onregelmatigheidstoeslag op deze manier geregeld was.’ Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven sluiten zich hierbij aan. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven liet eerder al weten in deze zaak de lijn van de NVZ te volgen.

Ook woordvoerster Petra van Zuilen van het Helmondse Elkerliek ziekenhuis zegt in de krant dat het alsnog uitkeren van ORT in strijd is met de vorige cao. ‘Verder is het oordeel in de Haagse zaak nog niet onherroepelijk. De werkgever kan nog in beroep gaan.’

Onregelmatigheidstoeslag in de cao

In de cao 2014-2016, die begin dit jaar is ingegaan, zijn wél afspraken van de werkgevers met de vakbonden opgenomen over de toekenning van de onregelmatigheidstoeslag over de dagen dat personeel vakantie of verlof had. Rolf de Wilde: ‘Twee jaar geleden hebben wij als vakbonden dit onderwerp bij en met de NVZ besproken. Het antwoord van toen was dat er niets mee werd gedaan. Ook andere werkgevers hielden ondanks waarschuwingen van NU’91 jarenlang de boot af. Dat zij nu met de financiële consequenties geconfronteerd worden kan vooral henzelf aangerekend worden.

‘Het is een individueel recht’

Rolf de Wilde stelt dat elke zaak sowieso afzonderlijk aan de rechter moet worden voorgelegd. ‘Het is individueel recht, geen groepsrecht.’ Zijn collega Michiel van Erp vult aan: ‘Verpleegkundigen die werken bij ziekenhuizen in de regio moeten zelf naar de rechter stappen om met terugwerkende kracht een toeslag voor onregelmatig werken tijdens vakantie en verlof op te eisen. Met deze uitspraak gaan de ziekenhuizen alleen maar meer de strijd aan met het recht van de individuele verpleegkundige.’


Heb jij ook een brief gestuurd? Laat een reactie achter!
Lees ook:NU’91 lanceert rekentool voor terugvorderen ORT>>>

‘Verpleegkundigen claimen massaal ORT’>>>

‘Verpleegkundigen kregen jarenlang te weinig salaris’>>>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.