Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

V&VN luidt noodklok om zomertekort wijkverpleging

V&VN heeft de leden van de vaste Kamercommissie voor VWS een brandbrief gestuurd met de roep om actie te ondernemen op het personeelsgebrek in de thuiszorg. ‘Het is niet meer te doen.’
brandbrief.jpg
V&VN wil met de brandbrief de problemen in de thuiszorg in het voetlicht zetten.

In de brief roept V&VN het ministerie van VWS op om iets te doen aan het personeelsgebrek in de wijkverpleging, dat deze zomer extra nijpend zal worden.  ‘De wijkverpleging ziet met angst en beven de zomer op zich af komen’, staat in de brief. ‘Minder professionals en mantelzorgers door vakantie, verminderde capaciteit in ziekenhuizen, meer hulpvragen van collega-zorgaanbieders. (…)Eind 2016 was er een tekort van 1.000 wijkverpleegkundigen. Dit tekort loopt snel op, omdat er steeds meer wijkverpleegkundigen nodig zijn. Er is ook een tekort aan verzorgenden in de wijk: vacatures staan lang open, het verloop is groot. Om alle afgesproken zorg te kunnen leveren, werken verzorgenden in de wijk bijna standaard meer dan hun contracturen. Ze hebben veel gebroken diensten. De loyaliteit is groot; niemand laat een cliënt in de steek.’

Eerder bleek uit een peiling van V&VN dat bijna de helft van de verpleegkundigen wel eens overweegt om uit de zorg te stappen vanwege de werkdruk. Lees meer >>

V&VN wil met de brief aandacht vragen voor de wijkverpleging, die volgens woordvoerder Lieselot Meelker nu lijkt te worden vergeten. ‘Het gaat veel over de verpleeghuizen, waar  veel geld voor is toegezegd. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar heel veel mensen lijken te vergeten dat de meeste ouderenzorg thuis geleverd wordt. Die eyeopener willen we Nederland met deze brief bieden.’ Van met name wijkverpleegkundigen krijgt V&VN geluiden door dat hen het water aan de lippen staat. Meelker: ‘Mensen vertellen dat ze  twee keer zoveel uren werken als hun contract, en werkdagen maken van 14 uur. Het is echt heel erg.’ V&VN hoopt dat het nieuwe kabinet naar de ouderenzorg als geheel zal kijken, omdat problemen in de ene sector gevolgen hebben voor de andere. Denk bijvoorbeeld aan de druk op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen doordat ouderen niet naar huis kunnen.

‘Actie, voor ongelukken gebeuren’

De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden begrijpt dat er niet zomaar een blik extra zorgpersoneel in de wijk kan worden opengetrokken. Maar de beroepsvereniging denkt dat er extra geld zeker mogelijkheden geeft om de verpleegkundigen en verzorgenden te ontlasten. Meelker: ‘Het personeelstekort in de wijk is structureel, en zal ook na de zomer niet opgelost zijn.  Maar extra geld geeft wel mogelijkheden om te investeren in scholing en verdieping en geeft ook ruimte om tijdelijk personeel aan te trekken. Ook stelt  V&VN dat er voldoende eerstelijnsbedden beschikbaar moeten komen. De beroepsvereniging hoopt dat de personeelstekorten door de brief onderwerp van gesprek zullen zijn bij de Kamercommissie. Maar ook daarna zal V&VN de problemen in de wijkverpleging over het voetlicht blijven brengen. Meelker: ‘De verpleeghuiszorg is door incidenten op de agenda gekomen, dat willen we voor de wijkverpleging voorkomen. Laten we dit probleem nú aanpakken, en niet als er ongelukken gebeuren door het personeelsgebrek.’

Klik hier om de brief te lezen >>

2 REACTIES

 1. Er wordt gezegd in de brief dat zorgaanbieders op ongezonde wijze concurreren met elkaar.
  Citaat: "Het is van groot belang dat alle landelijke en regionale partijen verantwoordelijkheid tonen voor het oplossen van personeelstekorten en het creëren van een gezonde arbeidsmarkt, waarin het voor professionals mogelijk wordt om op een positieve manier te kunnen kiezen voor de ouderenzorg, in de wijk èn in het verpleeghuis."
  Werkgevers hebben al jaren in hun jaarplannen staan dat ze regionale afspraken met elkaar hebben over het 'wegkapen' van personeel en van cliënten. Sterker nog: ze spreken met elkaar af welke cliënten wanneer waarheen kunnen. Als ze tegen elkaar jokken, zou dat pas goed nieuws zijn voor het salaris en de arbeidsomstandigheden van vele werknemers en de zorg voor vele cliënten. Helaas.
  De zorg is geprivatiseerd.
  Je kunt pas concurreren met elkaar als je je onderscheidt van de ander en iets 'anders, extra's of beters' te bieden hebt.
  De client heeft nauwelijks keuze en komt op een wachtlijst (grote gefuseerde regionale zorginstellingen) en de werknemer, die verdient overal hetzelfde.
  V&VN, maak de vereniging eens ECHT een belangenvereniging; start eens een juridische afdeling bijvoorbeeld, voor gratis advies voor verpleegkundigen. Hebben de huisartsen ook. DAAR hebben we wat aan. Niet aan methodieken bedenken om zorgpersoneel nog meer in de tang te kunnen houden?!

 2. Lees alle reacties
 3. Alstublieft V&VN hou op met noodklok luiden. Dit is jaren zo. Maar door nu zo'n kabaal te maken komt er straks een wet die zittende verpleegkundigen helemaal verbiedt om in de zomer op vakantie te gaan. Dan houden jullie helemaal niemand meer over met al die vaders en moeders in de zorg … Beter is om landelijk de discussie aan te gaan waarom de scholen zolang in de zomer dicht moeten op nagenoeg dezelfde tijd. Maak onderwijs flexibel m.b.t. vakanties. Schaf de landelijke zomervakanties af en geef ouders de vrijheid om op vakantie te gaan ondanks dat de school open is. Dit vergt wat voor de scholen maar dit is geen doen. Buiten het hoog seizoen vakantie opnemen is bovendien een stuk goedkoper.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.