Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandbrief over vrees knip wijkverpleging

ActiZ en V&VN luiden opnieuw de noodklok omdat zij vrezen voor een knip in de twee segmenten in de wijkverpleging. Zij vragen in een brief nu ook het ministerie van VWS om hulp.
Brandbrief over vrees knip wijkverpleging

In de brief vragen branchevereniging ActiZ en beroepsvereniging V&VN staatssecretaris Martin van Rijn  om maatregelen te treffen voor een integrale inkoop van de wijkverpleging. Ook willen ze dat er een passend bekostigingsmodel voor de wijkverpleging komt, waarbij mensen in plaats van systemen het vertrekpunt vormen.

‘Geen knip in segmenten wijkverpleging’

Er komt geen knip in segment 1 en 2 van de wijkverpleging. Dat zegt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Lees meer >>>

Verliezen verpleegkundige titel

Eerder deze maand trok beroepsvereniging V&VN al aan de bel omdat zij zich zorgen maken over de inkoop van wijkverpleging door zorgverzekeraars. ‘Wij zien bijvoorbeeld zorgorganisaties die alleen voor wijkgerichte activiteiten worden gecontracteerd (segment 1). De wijkverpleegkundige houdt zich dan alleen bezig met regeltaken en niet met daadwerkelijk zorg verlenen. Dit vindt V&VN een onwenselijke beweging’, zegt lobbyist Francis Bolle.  ‘De wijkverpleegkundige is in de kern een zorgverlener, met daarnaast andere taken zoals coördineren, en signaleren. Als een wijkverpleegkundige alleen maar regeltaken uitvoert loopt zij zelfs het risico dat ze bij de volgende herregistratie de titel verpleegkundige kwijtraakt. Dit mag niet gebeuren.’

Taken scheiden

Naast de beroepsvereniging maakt nu ook ActiZ zich zorgen. ‘Zorgverzekeraars Nederland zegt misschien wel dat er formeel geen knip komt, maar op het moment dat je taken gaat scheiden ontstaat er onduidelijkheid. Dat zorgt voor een risico waardoor wij toch bang zijn dat die knip ontstaat,’ aldus een woordvoerder van ActiZ.

Lees hier de brief die ActiZ en V&VN stuurden

Klik hier om de brief te lezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.