Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandveiligheid zorginstellingen niet in orde

Bij 30 procent van de zorginstellingen schiet de brandveiligheid dermate tekort dat ingrijpen noodzakelijk is. Dat blijkt uit onderzoek van vier rijksinspecties.
brandje398

Het onderzoek is een representatieve steekproef onder 96 zorginstellingen. Uit het onderzoek van de VROM-inspectie, de Arbeidsinspectie, de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat bij veel zorginstellingen de brand- en rookcompartimentering onvoldoende is, wat kan leiden tot een snelle verspreiding van rook en vuur. Ook ontbreekt bij veel instellingen met bedgebonden patiënten de subcompartimentering, wat bij een ontruiming ernstige consequenties hebben.

 

Voorlichting
Ook is de bedrijfshulpverlening niet overal in orde, net als het brandveiligheidsbewustzijn van medewerkers. Verder wordt geconstateerd dat er te weinig wordt gedaan aan voorlichting over brandveiligheid aan personeel en patiënten.

 

Aanbevelingen
Het onderzoek geeft een aantal aanbevelingen. Zo zouden zorginstellingen de bouwkundige brandveiligheid van hun gebouwen moeten laten controleren. Bij grotere instellingen moet één persoon verantwoordelijk zijn voor de brandveiligheid. Daarnaast zouden bestuurders van zorginstellingen op het gebied van brandveiligheid meer sturing moeten geven aan de organisatie. Als laatste zouden zorginstellingen meer aandacht moeten geven aan de brandveiligheidvoorlichting van patiënten en cliënten.

 

Bron: VROM

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.