Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandweer traint thuiszorgmedewerkers op brandveiligheid

Medewerkers van de thuiszorgorganisatie Beweging 3.0 in de gemeente Amersfoort zijn door de brandweer getraind om de brandveiligheid bij cliënten te checken.

Dit is onderdeel van het project ‘Brandveiligheid thuis, we delen de zorg’. De verzorgenden kregen een opleiding van twee dagdelen, waarin zij alles te horen kregen over brandveiligheid en het voorkomen van brand. Projectleider en brandweerman Bas Gul: ‘We wilden meer aandacht schenken branden voorkomen in plaats van het blussen ervan. Cliënten in de thuiszorg zijn minder zelfredzaam en hebben hierdoor een verhoogd brandrisico.’ Daarom zocht de Brandweer Veiligheidsrisico Utrecht contact met thuiszorgorganisatie Beweging 3.0.

 

Rookmelder

Gul onderstreept het belang van een rookmelder: ‘Bij brand moet je in principe binnen drie minuten buiten kunnen zijn. Voor minder valide mensen is dat lastig, dus het is belangrijk dat er een rookmelder aanwezig is die direct alarm slaat bij brand. De verzorgenden hebben onder andere geleerd waar ze deze op moeten hangen.’

 

Keuken

Bij thuiszorgcliënten ontstaan veel branden in de keuken. Gul: ‘Het is belangrijk dat de cliënt bij het koken blijft, en niet gaat slapen of even de deur uit gaat. Klinkt logisch, maar wij zijn vaak genoeg uitgerukt omdat er een pannetje te lang op het vuur stond.’ Verder ontstaan veel branden door roken: ‘Vooral roken in bed kan funest zijn.’

 

Bron: Brandweer Veiligheidsrisico Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.