Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Brandweerman op ambulance slecht idee’

Het is een slecht idee om de brandweer- en ambulancezorg te integreren. Dat heeft beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg onlangs gesteld.
'Brandweerman op ambulance slecht idee'

De vereniging reageert daarmee op bezuinigingsplannen die brandweercommandant Elie van Strien van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) dinsdag wereldkundig maakte. De brandweer in de regio moet in totaal 4,2 miljoen bezuinigen.

Wereld van verschil

Volgens de voorzitter van V&VN Ambulancezorg Albert van Eldik, beschikken brandweermannen over te weinig medische kennis om ambulancepersoneel te kunnen vervangen. ”Technisch gezien zou het besturen van een ambulance door een brandweerman, met de nodige opleiding en bijscholing, nog wel kunnen maar medisch en verpleegtechnisch gezien is er een wereld van verschil.”

Professioneel onmogelijk

V&VN Ambulancezorg is niet gekant tegen samenwerking met de brandweer, maar vindt dat ambulancemedewerkers en brandweerlieden niet volledig elkaars taken kunnen overnemen. Van Eldik: “V&VN Ambulancezorg vindt dat zowel het brandweervak als de ambulancezorg geheel eigen professies zijn. Het verleden heeft ons in dit opzicht al veel geleerd en de discussie is niet nieuw. De opleidingen en competenties van beide hulpdiensten zijn zo verschillend dat werkzaamheden niet zomaar uitwisselbaar zijn. Ambulancezorg is, met nadruk, zorg en vindt plaats in het medische en verpleegkundig domein. Dat geldt tegenwoordig ook voor ambulancechauffeurs. Uiteraard kunnen brandweer en ambulancezorg in voorkomende gevallen dienstbaar zijn aan elkaars professie. Samenwerking als het gaat om zaken als huisvesting is natuurlijk prima. Samenwerken tijdens hulpverleningen op straat, bij ongevallen en bij complexe technische hulpverleningen zal altijd blijven bestaan. Echter, het overnemen van elkaars rollen en kwalificaties is een professionele onmogelijkheid, zowel vanuit brandweer-als vanuit ambulanceperspectief.”

Door: redactie Nursing

Lees meer over ambulancezorg en spoedeisende hulp op nursing.nl

2 REACTIES

  1. Men zou willen besparen door de hele bende te laten bijscholen om dan daarop te bezuinigen. Ik weet niet hoe het in Nederland is maar hier in België heb je oftewel een ambulance/mug in een ziekenhuis ofwel op particulier vlak. Zelf ben ik voorstander van alles bij een ziekenhuis te integreren qua zorg(ik weet ook dat dat verkeerstechnisch en praktisch niet haalbaar is). Bij ons leren ze dat ‘in the chain of life’ de ketting zo sterk is als de zwakste schakel.

  2. Lees alle reacties
  3. In Amerika is het wel een geintegreerd geheel, maar daar zijn de opleidingen ook naar. We moeten dat niet allemaal na willen doen, ik kan me voorstellen dat in geval van calamiteiten je elkaars professie heel hard nodig hebt en elkaar aan kunt vullen, maar als je hier brandweerman/vrouw en verpleegkundige op 1 wagen wilt zetten, dan zul je van allebei dezelfde opleiding moeten verlangen want dan is die samenwerking niet te scheiden op “gewone”dagen. Ik ben wel eens mee geweeest in Amerika, maar daar gaat dit toch echt heel anders en het is onzin om dat na te willen doen. En waarom zouden we dat dan moeten willen?We hebben een fantastische bezetting op de ambulances en super professionele brandweerlieden.Fijn zo houden. Schoenmaker blijf bij je leest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.