Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruine boterham voorkomt diabetes

Het gebruik van voeding rijk aan volkorenproducten verlaagt de kans op het ontstaan van type-2-diabetes.
Bruine boterham voorkomt diabetes

Dit blijkt uit onderzoek door voedingsdeskundige Marion Priebe van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Type-2

In de laatste decennia is er een daling in de consumptie van volkorenproducten, terwijl er ook een toename van type-2-diabetes is. Dit leidde tot de theorie dat er een verband tussen beide zou kunnen bestaan. Priebe ontdekte door literatuurstudie het verband tussen het gebruik van volkoren producten en het ontstaan van type-2-diabetes. De studies lieten consequent een daling zien in het risico op deze ziekte bij mensen die veel volkoren producten gebruikten.

Voeding
Type-2 diabetes komt inmiddels vaak voor. Voeding is een van de weinige risicofactoren die mensen zelf kunnen beïnvloeden. Daarom is het volgens Priebe belangrijk om precies te weten welk soort voeding kan bijdragen tot preventie van diabetes.

Biomarkers

Volgens Priebe is er dringend vervolgonderzoek nodig, om fysiologische factoren, de zogeheten ‘biomarkers’, te vinden die het ontstaan van diabetes in een vroeg stadium betrouwbaar kunnen voorspellen.

UMCG

Meer over diabetes op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.