Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bureaucratica

Dacht jij dat de gezondheidszorg bureaucratisch was? Laat je dan eens verrassen en verbazen door de tentoonstelling Bureaucratica. Dit project van fotograaf Jan Banning en publicist Will Tinnemans laat een fascinerend beeld van de ambtenarij wereldwijd zien.
Bureaucratica

Op de foto’s zien we anonieme ambtenaren achter hun bureau die samen de radertjes in de organisatie van een staat vormen. Het idee is geworteld in een fascinatie voor de onverstoorbaarheid waarmee tientallen miljoenen ambtenaren wereldwijd de overheidsapparaten draaiende houden. Wie zijn ze? Hoe ziet het kantoor van een ambtenaar eruit in Frankrijk of Bolivia? Wat hangen Chinese of Liberiaanse ambtenaren aan de muur? Wat is de aanblik van een politiebureau op het Siberische platteland?

Bureaucratie
Fotograaf Jan Banning en publicist Will Tinnemans bezochten honderden ambtenaren over de hele wereld. Ze tonen de bureaucratie zoals de gemiddelde burger haar aantreft. Voor de rechtsstaat is iedereen gelijk, maar om die gelijkheid te bereiken, bestookt de overheid ons met objectieve criteria, protocollen en procedures.

Het Apparaat
Het bureau verandert mensen in functionarissen en dwingt een indeling af: de wereld vóór en de wereld áchter het bureau. Vóór het bureau staat de burger met zijn verzoek, erachter zit de ambtenaar die zijn macht baseert op ambtelijke richtlijnen. Ervóór staat De Mens, achter het bureau zit Het Apparaat. Vóór het bureau staat de uitzondering, erachter zit de regel.

Opening tentoonstelling: 12 februari 16.30 uur

Locatie: hoofdgebouw VU, hal begane grond t/o Facilitaire helpdesk, Amsterdam, Exposorium Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105

Toegang: gratis

Openingstijden: Ma t/m vrij 9.00-22.30 uur, za 9.00-15.30 uur (bereikbaar met tram 5 en 51, halte De Boelelaan)          

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.