Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bureaucratie slecht voor gezondheid verpleegkundigen’

Zorgmedewerkers die veel last hebben van bureaucratie hebben meer lichamelijke en psychische klachten, zijn minder bevlogen en verzuimen twee keer zo vaak als hun collega’s.
Foto Arno Massee

Dat meldt Stichting IZZ op basis van de jaarlijkse Monitor Gezond werken in de zorg, uitgevoerd onder meer dan 10.000 zorgmedewerkers. Ongeveer 60 tot 70 procent heeft een hoge werkdruk door de bureaucratie, en 20 tot 30 procent vindt dat veel regels en administratieve taken niet bijdragen aan het bieden van goede zorg.

Meer regeldruk ervaren collega’s

Ziekenhuismedewerkers hebben iets minder last van regeldruk dan zorgmedewerkers in de VVT, gehandicaptenzorg en de ggz. In het algemeen geldt: hoe langer werkzaam in de huidige functie, hoe meer regeldruk men ervaart. ‘Dit lijkt erop te wijzen dat het uitvoeren van regels en administratie vaker terecht komt bij de ervaren collega’s met een groot, vast contract’, schrijft IZZ in het rapport.

‘Vertrouw op verpleegkundigen’

IZZ vroeg zorgmedewerkers ook naar ideeën om de regeldruk te verminderen. Een ziekenhuismedewerker benadrukt bijvoorbeeld dat er meer vertrouwd moet worden op de klinische blik van verpleegkundigen. ‘Het is grote onzin om bij een 16-jarige jongere die met een enkelfractuur is opgenomen, dezelfde riedel op te vragen als bij een oudere van 70+ over delier, valrisico, dieet, decubitus, verplicht wegen omdat het ‘de weegdag’ is. Wees kritisch in verplichte registratie en registreer niet omdat het van de inspectie moet.’

In maart werden nog nieuwe maatregelen aangekondigd om administratielast in de wijk te verlichten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.