Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Burn-out bij seh-verpleegkundige is te voorkomen’

Verpleegkundigen op de Spoedeisende Hulp worden sterk geconfronteerd met stress en traumatische gebeurtenissen. Maar burn-out of stoppen met het werk is te voorkomen.
'Burn-out bij seh-verpleegkundige is te voorkomen'
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Dat stelt verpleegkundig onderzoeker Jef Adriaenssens, die afgelopen dinsdag promoveerde aan de Universiteit Leiden. Agressie, dood, extreem lijden en verminking zijn zomaar wat zaken waarmee een verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH) dagelijks mee te maken kan krijgen. In zijn onderzoek toont Adriaenssens aan dat seh-verpleegkundigen onder andere kampen met angst, depressie, psychosomatische klachten en posttraumatische stressreacties. Bijna tien procent heeft daar zoveel last van dat het hun dagelijks functioneren belemmert.

Burn-out en verpleegkundigen

Uit ander onderzoek bleek dat verpleegkundigen hebben meer kans op burn-out. Lees meer>>>

Confrontaties

Onderzoeker Jef Adriaenssens, zelf 28 jaar lang werkzaam op de seh, stelde vast dat het werk daar als zeer heftig wordt ervaren, heftiger dan op andere ziekenhuisafdelingen. Met alle gevolgen van dien. Niet zozeer elk incident apart heeft impact, vooral de frequentie van confrontaties speelt een grote rol. ‘Het blijkt dat herhaaldelijke blootstelling veel ingrijpendere gevolgen heeft dan een eenmalige gebeurtenis,’ aldus de promovendus. ‘De ene na de andere traumatische gebeurtenis voltrekt zich, waardoor de verpleegkundige zich niet kan herpakken.’

Teamspirit en goed leiderschap

Maar burn-out en stoppen met werken is te voorkomen, stelt Adriaenssens. Het is daarbij belangrijk hoe verpleegkundigen omgaan met de situaties waarmee ze te maken krijgen Ook de werkomstandigheden zijn heel belangrijk. Een goede teamspirit, investeringen in degelijk leiderschap en zorg voor een goede samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen zijn daarbij onmisbaar.

Lees meer over het proefschrift van Jef Adriaenssens op de website van de Universiteit Leiden, waar hij promoveerde. Lees meer>>>

Tips bij burn-out

Wat kun je het beste doen als je een burn-out hebt? Verpleegkundigen en coaches geven tips. Lees meer>>>Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.