Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burn-out dreigt bij 1 op 3 verpleegkundigen

Eenderde van de verpleegkundigen in het ziekenhuis loopt een verhoogd risico op burn-out. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 2200 verpleegkundigen in 23 Nederlandse ziekenhuizen.
TvZ RN4CAST burn-out

Het onderzoek vond plaats binnen het kader van de RN4CAST (Registered Nurse Forecasting) studie, een Europese studie naar de relatie tussen de organisatie van verpleegkundige zorg en het welzijn van verpleegkundige en patiënt.

 

Opgebrand

Het aantal verpleegkundigen dat aangeeft daadwerkelijk een burn-out te ervaren (volgens de Maslach Burn-out Inventory) is 10 procent. Hiermee scoort Nederland relatief laag: het Europese gemiddelde aan opgebrande verpleegkundigen is 30 procent.

 

Personeelsinzet en leidinggevenden

De onderzoekers ontdekten ook dat het risico op burn-out vooral samenhangt met het inzetten van voldoende, en voldoende bekwaam personeel, dus de mate waarin verpleegkundigen vinden dat er voldoende verpleegkundigen zijn om het werk rond te krijgen, kwalitatief goede zorg te leveren, te overleggen met collega’s en tijd te besteden aan patiënten. Het risico op burn out blijkt ook sterk samen te hangen met de tevredenheid over de ondersteuning en erkenning die verpleegkundigen krijgen van hun verpleegkundig leidinggevenden.

 

 

Redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.