Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burn-out verpleegkundige leidt tot meer infecties

Een burn-out bij verpleegkundigen kan leiden tot meer ziekenhuisinfecties en kost Amerikaanse ziekenhuizen daarom miljoenen dollars extra per jaar. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in American Journal of Infection Control.
398verpleegkundigen_nationalebeeldbank

Door verschillende onderzoeken met elkaar te vergelijken, vonden de onderzoekers een verband tussen verpleegkundigen met een burn-out en ziekenhuisinfecties (kathetergerelateerde infecties aan urinewegen en postoperatieve wondinfecties). Zodra het aantal verpleegkundigen met een burn-out in een ziekenhuis met 10 procent stijgt, zie je een extra katheterinfectie en twee extra wondinfecties per 1000 patiënten per jaar. Dat komt neer op 1351 extra infecties per jaar.

Personeelsinzet en werkdruk spelen een belangrijke rol, vertelt hoofdauteur Jeannie P. Cimiotti op website Philly.com. ‘Door de werkdruk vergeten zorgverleners bijvoorbeeld goede handhygiëne.’

Burn-out voorkomen
Daarom kan het verbeteren van verpleegkundige personeelsinzet en het verlichten van werkgerelateerde burn-out klachten van verpleegkundigen zorgen voor een verlaging van de infectiegerelateerde kosten in ziekenhuizen, zo schrijven de onderzoekers in American Journal of Infection Control. ‘Als er minder verpleegkundigen met een burn-out zijn, verbetert eveneens het welzijn van de verpleegkundigen waardoor ook de kwaliteit van patiëntenzorg verbetert.’

 

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.