Buurtzorg breidt uit naar Zweden

Het succesvolle concept Buurtzorg start 1 december in Zweden. Een Nederlands-Zweedse verpleegkundige en 2 Zweedse collega’s gaan als eerste team aan de slag in het plaatsje Balsta, boven Stockholm.

De Zweedse Buurtzorg-variant heet Grannvard Sverige. Als het concept aanslaat, mag het team zelf nieuwe collega’s aannemen. Buurtzorg kent namelijk geen leidinggevenden en geen afdeling Human Resources. In kleine, autonome teams regelen de verpleegkundigen en ziekenverzorgenden bijna alles zelf. Ook organisatorische zaken zoals planningen en administratie.

Belangstelling
Ook de Verenigde Staten, België en Japan toonden belangstelling voor de werkwijze van Buurtzorg. Directeur Jos de Blok hield lezingen in deze landen en is momenteel in gesprek met de AARP, de Amerikaanse ouderenbond met 37 miljoen leden.

Beste werkgever
In Nederland valt de aanpak van Buurtzorg in de smaak bij werknemers. In september won Buurtzorg de titel Beste Werkgever 2011 in het tevredenheidsonderzoek van Effectory.

 

Auteur: TvZ – Corine de Goede

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.