Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buurtzorg inspireert Vlaamse thuiszorg

Als eerste organisatie in de thuisverpleging in Vlaanderen kiest het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant voor het organisatiemodel van zelfsturende teams. Zij doen dit in navolging van het Nederlandse Buurtzorg.
Buurtzorg inspireert Vlaamse thuiszorg

Ze hopen daarmee de betrokkenheid van de medewerkers versterken door hen een grotere autonomie te geven, een betere work-life balans te creëren, meer te betrekken in de beleidskeuzes, ruimte geven om de individuele competenties te ontwikkelen en zo een aantrekkelijke arbeidsituatie te creëren.

Zelfsturing

In 2012 maakte het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant de keuze om regio’s van de afdelingen af te stemmen op de Locale Multidisciplinaire Netwerken van de huisartsen. Hierdoor werken de  afdelingen in een groter gebied maar met kleine wijkteams die zeer lokaal actief zijn, dicht bij de patiënt. Dit vroeg om een andere aanpak en een andere stijl van leidinggeven, waarbij werd gekozen voor het concept van zelfsturing. Sinds kort is dit nu volledig uitgerold in de afdelingen.

WE CARE TEAMS

De wijkteams werden omgedoopt tot WE CARE TEAMS. Zij nemen als team de zorg op voor de patiënten in een bepaalde wijk. Naast de kwalitatieve aspecten rond de zorgverlening, bekijken ze ondermeer ook de efficiëntie van de rondes, de werkverdeling, hoe de continuïteit van de zorg kan worden verzekerd bij ziekte of vakantie. Elk team van een tiental medewerkers overlegt samen hoe ze als team de vooropgestelde doelstellingen kunnen realiseren, welke ondersteuning ze hiervoor nodig hebben, hoe ze hierin kunnen bijleren, groeien, etcetera. Elke medewerker in het team neemt een aantal thema’s op en bewaakt dat deze voldoende aan bod komen tijdens de overlegmomenten.  Zo is er in elk WE CARE team een vaste contactpersoon voor elke huisarts. Op deze manier is de betrokkenheid van elke medewerker bij de organisatie veel groter en draagt dit bij tot een grotere werkvoldoening.

Wil je reageren? Registreer je dan. Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.