Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

‘Buurtzorg staat model voor de thuiszorg’

Het nieuwe kabinet stelt de werkwijze van Buurtzorg Nederland model voor de rest van de thuiszorg. Dat valt op te maken uit het conceptregeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV .

Het conceptregeer- en gedoogakkoord stelt dat de zorg aan mensen meer op buurt- en wijkniveau moet worden georganiseerd. ‘De huisarts en de wijkverpleegkundige moeten daarin centraal staan. De schaal van de zorginstellingen moet terugkeren naar de menselijke maat.’ Om de problemen in de thuiszorg op te lossen – kwaliteitsverlies, vergrijzing, stijgende kosten en gebrek aan personeel – zouden zorginstellingen Buurtzorg Nederland als voorbeeld moeten nemen, valt uit de akkoorden op te maken.

Buurtzorg efficiënter
Buurtzorg is effectiever, het aantal uren per cliënt per jaar is lager, de doorlooptijd is korter en de hoeveelheid ongeplande zorg is lager. Naast ‘beter’ is Buurtzorg ook ‘goedkoper’, staat in beide akkoorden. De richting van het nieuwe kabinet lijkt uit de koker van de PVV te komen. Het partijprogramma spreekt zich uit voor kleinschalige buurtzorg. PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft vorig jaar een motie ingediend om de hele thuiszorg volgens het concept van Buurtzorg te laten werken.

Kleinschalig en wijkgericht
ActiZ, de brancheorganisatie voor verpleging en verzorging, steunt de richting van het nieuwe kabinet. “Wij zijn voorstander van kleinschalig wijkgericht werken”, verklaart woordvoerder Pauline Fuhri. “Niet de omzet, maar wat goed is voor de cliënt moet centraal staan. Voor de financiering van de zorg zou het goed zijn als cliënten zelf de zorg kunnen inkopen met een persoonsvolgend budget in plaats van zorgkantoren. Cliënten moeten kunnen kiezen en het geld volgt hen.” Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland, verwacht dat het volgende kabinet zal streven naar een nieuwe manier van financieren die instellingen prikkelt tot effectiviteit in plaats van productie.

Resultaten
“Zorgverzekeraars kunnen met hun zorginkoop ander gedrag tot stand brengen en kijken welke behandelingen tot de beste resultaten leiden. Ze kunnen eisen stellen over de deskundigheid van het in te zetten personeel en kijken naar de doorlooptijd van behandelingen.”

Samenstelling peroneel
Een groot verschil tussen traditionele thuiszorginstellingen en Buurtzorg is de samenstelling van het personeel. Bij Buurtzorg is tweederde van het aantal werknemers wijkverpleegkundige. Het gemiddelde voor de thuiszorg ligt op 11,4 procent. Dat blijkt uit de vorige week gepresenteerde benchmark Transitie naar toekomstbestendige zorg, die accountantskantoor PwC in opdracht van ActiZ heeft gemaakt. Pauline Fuhri van ActiZ wijst erop dat Buurtzorg het voordeel heeft gehad om een nieuwe organisatie van de grond af aan op te bouwen.

Zorgvisie
Door: Redactie Nursing

Meer weten? Word nu abonnee van Nursing.

12 REACTIES

 1. Rit heeft helemaal gelijk. Ze declareren alle reistijd op de client. Nachtzorg leveren ze niet, dan bellen ze een andere organisatie.
  En ze hebben veel medewerkers bij andere organisaties weggehaald. Ze willen de zorg bij elkaar hebben, ja dat wil iedere organisatie.
  Jos is de enige die hier goed aan verdiend, want dat doet hij hoor!!!!
  Kleine zorgorganisaties zonder Jos juig ik toe!!!
  Verpleegkundigen nivo 5 wordt wakker, wat Jos kan kunnen jullie ook!

 2. Lees alle reacties
 3. fleur agema ia als een blok voor jos gevallen blijkt maar weer. eerlijk is eerlijk, dat doet hij goed. jammer toch dat de start van buurtzorg wat minder fair is gelopen. het op grote schaal ronselen van personeel bij andere organisaties vind ik nog steeds een valse start. de verdeeldheid die daardoor is ontstaan binnen thuiszorgland heeft de sfeer verhard. de commerciële toon is gezet. Gefrustreerde hulpverleners die fel uithalen naar het nest waar ze vandaan komen. jammer. dit alles in het kader van klantvriendelijkheid komt mij wat hypocriet over.

 4. Prachtig buurtzorg, maar het is inderdaad de vraag of ze het gaan redden. Er zitten een hoop minpunten aan Buurtzorg wat soms vergeten te melden in de advertenties en media. Bijvoorbeeld, we registreren reistijd op de klant, weigeren klanten in buitengebieden, 22.30 is toch net iets te laat om een steunkous uit te trekken dus verwijzen we u door naar een andere organisatie. HKZ certificaat heeft buurtzorg niet, dus heeft vrij spel m.b.t. medicatie uitzetten. En oja, buurtzorg kan u ALLES bieden. Klein addertje onder het gras; de nachtzorg en het specialistisch team huren we van Icare.. Het is gemakkelijk om je te profileren met de ‘gemakkelijke’ zorg, maar als het te moeilijk wordt haakt buurtzorg af en dat terwijl ze toch bijna alleen maar verpleegkundigen in dienst hebben. Nja, gefrustreerde verpleegkundigen van andere organisaties.
  We wachten af tot de subsidie van de overheid wordt stopgezet, kijken of ze het zelfstandig kunnen redden. Ik vrees dat de steunkous die door een niveau 5 wordt uitgetrokken toch nét iets te duur wordt. Eens kijken of het gras bij Buurtzorg dan nog groener is!

 5. Ben ervan overtuigd dat de buurtzorg haar werk goed doet. Maar is er echt verschil met andere thuiszorgorganisaties?? Sensire doet haar werk ook goed en hebben vele tevreden klanten. Het lijkt wel of deze site buurtzorg aan het promoten is.
  Wat betreft de inzet van hun verpleegkundigen , dit is toch eigenlijk te duur op procentsgewijs zoveel verpleegkundigen in te zetten. Hebben zei niet te maken met het ciz ??? Verzorgende en Viggers kunnen veel zorgtaken ook uitvoeren en zijn goedkoper. Je hebt elkaar allemaal nodig lijkt me.

 6. Wat een eer laat men buurtzorg toekomen.
  Krijgen zij ook een pluim op hun hoed als ze er 4/5 x per dag iemand moeten inplannen bij dementie of hevegi incontinentie? Sturen ze dan ook nog altijd dezelfde?Onplanbare zorg bij hun bestaat niet want ze hebben geen alarmering met zorgopvolging. Als ze zorg weigeren omdat ze van te voren weten dat hij complex is in bv situaties waar zeer onhygienische toestanden spelen.Volgens mij nemen ze alleen maar zorg op zich die goed te overzien is en niet lange tijd gaat lopen. Als grote organisatie krijgen wij deze clienten en horen van de mensen dat ze gewiegerd zijn bij buurtzorg.Buurtzorg benoemd het dan alleen een beetje anders en blijft zo mooi weer spelen.
  Ik wil het weleens zien als ze alle geindiceerde zorg aannemen en alle geindiceerde zorg zouden leveren in elke situatie. waarschijnlijk is het mooie weer dan ook snel over en zal de storm ook bij hun aankomen.

 7. Allemaal leuk en aardig dat die buurtzorg het beter doet dan andere instanties!?! Ik werk bij een grote instantie maar doe mijn werk met alle liefde.Ik neem aan dat alle V & V ers dat doen anders kies je niet voor dit beroep. Er wordt ingezet naar bevoegd en bekwaamheid. Ben benieuwd of Buurtzorg nog steeds wijkverpleegkundige of ziekenverzorgers inzet als de subsidie is afgelopen dit jaar. Je laat een wijkverpleegkundige geen werk doen wat een helpende ook kan.
  Dan verlies je alleen maar

 8. Buurtzorg, prima idee, dicht bij de client. Laat de client svp zelf hun zorgverleners kiezen, het hoeft echt geen grote instelling te zijn! Bovendien zijn er ook nog genoeg ZZP-ers die graag meedraaien in deze buurtzorg. Maar zorg zeker voor gekwalificeerde mensen. Die grote bureau’s mogen van mij, vandaag nog verdwijnen! Daar blijft een hoop geld hangen! Laat de wijkverpleegkundige indiceren (niveau 5) zij hebben er voor gestudeerd.

 9. Allemaal prachtig.
  Die buurtzorg toch die alles regelt met wijkverpleegkundigen en ziekemverzorgenden. Nergens hoor ik echter hoe dat dan verder moet, om heel Nederland van zorg te voorzien op deze wijze, waar haal je dan de arbeidskrachten vandaan. Stel dat je al het werk dat nu gedaan wordt door verzorgenden over laat gaan naar wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. Dat gaat je op de arbeidsmarkt niet lukken. Dus zul je hoe dan ook naar alternatieven moeten zoeken.
  Oh en meneer Brans, fijn dat er zo goed voor u is gezorgd, maar hoe weet u nu zeker dat medewerkers van de traditionele zorg dat ook niet met dezelfde liefde vor het vak hadden gedaan.
  Kortom ook PVV ga eens praten met de traditionele zorg waar ook hele goede resultaten (efficient, effectief en kwalitatief zeer goed) worden geboekt.
  Korrel

 10. Wat een geweldige erkenning van Buurtzorg gefeliciteerd, maar nu zijn er nog niet, want hoe kun je dezelfde motivatie verantwoordelijkheid en liefde die in de Buurtzorg aanwezig is, overbrengen in de bestaande getrapte organisatie van de thuiszorg, met al zijn managers, of gaan die nu allemaal ook de handen uit de mouwen steken, en het salaris kruigen wat ze echt verdienen, in plaats van al die bonussen.
  Bij de ziekte van mijn vrouw heeft onze huisarts gezorgd dat dat we Buurtzorg kregen, deze hebben mijn vrouw op zo’n geweldige manier verzorgd dan ikzelf of de kinderen dat niet beter hadden gekund, soms leek het wel of het hun eigen moeder was die ze aan het verzorgen waren, zoveel liefde is ongekend,.
  Ook geen papier rompslomp zij regelen alles, en iedereen kent iedereen, lijntjes erg kort en helder.
  Dank jullie wel

 11. VERSCHIL IN SAMENSTELLING VAN HET PERSONEEL is met het volgende te verklaren:
  Buurtdiensten Nederland is een dochteronderneming van Buurtzorg Nederland. Waar Buurtzorg zich richt op
  medisch-verpleegkundige zorg, biedt Buurtdiensten huishoudelijke zorg en welzijnsdiensten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.