Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buurtzorg

In de thuiszorg waait er een frisse wind: buurtzorg. Maar wat houdt deze vorm van zorg precies in? En wat is er zo bijzonder aan? Tijdschrift voor Verzorgenden duikt erin.
buurtzorg

Buurtzorg Nederland is in 2006 ontstaan vanuit het idee dat binnen de grote organisaties de wijkverpleging steeds meer aan het opkomen is, met alle consequenties voor verzorgenden en cliënten van dien. Goede zorg vraagt om een andere wijze van organiseren: het oude kruiswerk was daar een voorbeeld van. Het inititatief van staatssecretaris Bussemaker om dit jaar 250 wijkverpleegkundigen aan te stellen, sluit aan op die lijn.

 

Aantal teams

Landelijk werken er nu zo’n 750 vaste verzorgenden en verpleegkundigen bij Buurtzorg Nederland, die tezamen 2000 cliënten bedienen. De standplaats is Almelo. De verwachting is dat het aantal team in 2009 verdubbelt naar 150.

 

Werkwijze

De werkwijze van elk Buurtzorgteam is hetzelfde: volledig beslissingsbevoegd en zelforganiserend wat de zorg aan cliënten en planning betreft. Daarbij vindt ondersteuning plaats door het Buurtzorgweb, wat zorgt voor een beperkte administratieve last. Er wordt samenwerking gezicht met reguliere thuiszorg organisaties die het wél anders willen, en ook activiteiteiten op het vlad van de WMO staan op stapel.

 

Verzorgenden

De sterke mate van zelfstandig handelen vraagt  van verzorgenden wel dat ze medeverantwoordelijkheid durven te nemen voor lastige beslissingen als die zich voordoen. Ook moet je als verzorgende bereid zijn om op onregelmatige tijden te werken en bereiknaar te zijn. Maar de praktijk wijst uit dat sommige verzorgenden zich juist aangetrokken voelen door de uitdagende kant van deze werkwijze.

 

Onderscheid andere thuiszorgorganisaties

Buurtzorg Nederland onderscheidt zich naar eigen zeggen door:

 

  • Samen met de cliënt en zijn/haar netwerk naar de beste oplossingen die de zelfstandigheid en de kwaliteit van leven bevorderen.

 

  • De zorgverlening die de verantwoordelijkheid van de verzorgenden is.

 

  • Professionele zorg te leveren volgens professionele standaarden, evidence based en gemonitored.

 

  • De effectiviteit van de zorg centraal te stellen; er wordt volgens Buurtzorg Nederland niet meer zorg geleverd dan nodig is en niet langer dan nodig is.

 

Bronnen: Tijdschrift voor Verzorgenden en Buurtzorg Nederland

 

Zie ook:

 

Nieuws over buurtzorg

 

Weblog verzorgende Conny

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.