Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Campagne tegen vrouwendiscriminatie op de werkvloer

Nog steeds worden vrouwen op de werkvloer anders behandeld dan mannen. Bijvoorbeeld vanwege zwangerschap of kinderwens. Volgens de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) discrimineren werkgevers hierop. Met name in crisistijd. Denigrerend, maar ook nog eens onwettig. Reden voor de CGB om een campagne te starten.

Veel vrouwen weten niet wat wettelijk verboden is, stelt de CBG. Zo mogen werkgevers geen vragen stellen over je kinderwens. Met de campagne ‘Flauwekulexcuus’ hoopt de CBG dat werkgevers zich netter gedragen. Maar ook dat vrouwen assertiever worden. Dat kan alle partijen een hoop juridisch werk schelen.

 

Wat je vertelt over je zwangerschap en wanneer, kun je natuurlijk het beste zelf inschatten. Dit zijn de belangrijkste regels van de overheid:

 

Tijdens je sollicitatie

Ben je zwanger tijdens je sollicitatie? Dan ben je niet verplicht dit te melden. Je potentiële werkgever heeft ook niet het recht er naar te vragen. Komt het toch ter sprake, dan mag de zwangerschap geen reden zijn om je af te wijzen.

 

Geen ontslag

Tijdens je zwangerschap mag je niet ontslagen worden. Ook niet tijdens je bevallingsverlof en de eerste 6 weken daarna. In speciale gevallen mag je wel ontslagen worden, bijvoorbeeld om ‘bedrijfseconomische redenen’.

 

Kinderwens

Misschien vermoedt of weet je werkgever dat je kinderen wilt. Een kinderwens mag in elk geval geen reden zijn voor ontslag.

 

Contract verlengen

Loopt je tijdelijke contract af tijdens je zwangerschap? Je werkgever heeft dan het recht om het contract niet te verlengen. Maar niet omdat je zwanger bent.

 

Proeftijd
Zwangerschap mag ook geen reden zijn om je te ontslaan tijdens je proeftijd.

 

Wanneer vertellen?

Je werkgever heeft een plicht om jou en je ongeboren kind te beschermen. Denk aan het voorkomen van bukken, hurken en knielen. Of je in de gelegenheid stellen om tijdens werktijd af te spreken met de gynaecolooog of verloskundige. Daarom kun je daar beter niet te lang mee wachten. De overheid adviseert om uiterlijk na 3 maanden zwangerschap je werkgever op de hoogte te stellen.

 

Klacht
Ben je gediscrimineerd op basis van je zwangerschap of kinderwens? Dan kun je een klacht indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Je kunt ook je ervaring delen  op de campagnewebsite van de CGB: www.flauwekulexcuus.nl

 

Bron: Rijksoverheid, Intermediair

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.