Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cao-overleg ggz nog steeds muurvast

Werknemers in de ggz wachten al ruim anderhalf jaar op een nieuwe cao. Dit is ongekend lang. Ondertussen lijken de vakbonden en GGZ Nederland geen stap nader tot elkaar te komen.
Cao-overleg ggz nog steeds muurvast
Foto: stockexchng

‘Onaanvaardbaar’, zo noemen de vakbonden NU’91, CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en FBZ de voorwaarden waaronder GGZ Nederland met hen de onderhandelingen in wil. De werkgeversorganisatie in de ggz eist volgens hen dat, voordat de onderhandelingen werkelijk kunnen beginnen, de vakbonden akkoord moeten gaan met het voorstel om de maximale duur van de wachtgeldvergoeding in één keer terug te brengen van de van 63 naar 24 maanden.

Afspraken

Hiermee laat GGZ Nederland volgens de vakbonden zien dat zij de afspraken niet na komt die werkgevers- en werknemerspartijen landelijk hebben gemaakt in het Sociaal Akkoord. Hierin is onder andere afgesproken dat de sociale partners aan de cao-tafel afspraken zouden maken om het derde WW-jaar, dat vanaf 2015 vervalt, te repareren. In het sociaal akkoord zijn ook afspraken gemaakt over het beperken van flexwerk en het behoud van banen. Volgens de vakbonden heeft GGZ Nederland echter aangegeven dat zij zich niet aangesproken voelt door het sociaal akkoord en dat men ook niet op de hoogte is van de in dit akkoord gemaakt afspraken. NU’ 91 zet vraagtekens bij de competentie van de onderhandelaren, voorzitter Monique Kempff spreekt van ‘een slecht voorbereide gesprekspartner’.

Bezuinigingen

GGZ Nederland zegt dat zij wel degelijk bereid is om over ‘het totaal aan voorstellen’ te praten, maar dat ze alleen afspraken kan maken die de werkgevers in de huidige tijd, van bezuinigingen en teruglopende inkomsten, ook kunnen realiseren. ‘Daarbij zullen ook gevoelige thema’s als duur van het wachtgeld, sociale plannen en flexibilisering niet gemeden kunnen worden. Daar staat tegenover dat meer ruimte voor maatwerk kan worden geboden’, aldus GGZ Nederland in een reactie. Met meer ruimte voor maatwerk bedoelt de werkgeversorganisatie dat er niet wordt uitgegaan van een en dezelfde (wachtgeld)regeling voor iedereen, maar dat bij noodgedwongen ontslagen een sociaal plan wordt gemaakt dat is toegesneden op de situatie binnen een organisatie.

Niet eenvoudig

In een bericht waarin GGZ Nederland uitleg geeft over het vastlopen van de onderhandelingen schrijft voorzitter van GGZ Nederland,  Jacobine Geel: ‘De vakorganisaties die nu aan de cao-tafel zitten, willen dat wij de landelijk afgesproken  versoberingen in de nieuwe cao ggz volledig repareren. Dit is niet bepaald eenvoudig. Het brengt namelijk extra kosten met zich mee die binnen de instellingen opgevangen zouden moeten worden. Omdat de mogelijkheden binnen de ggz daartoe zeer beperkt zijn, betekent dit verdere bezuinigingen binnen de instellingen. Naar onze mening staat dit bovendien haaks op de intentie van het Sociaal Akkoord: behoud van werk voor zoveel mogelijk mensen.’ Geel noemt het vasthouden aan de wachtgeldregeling, die op kan lopen tot 63 maanden, ‘met alle vraagstukken rond de betaalbaarheid van zorg, met het sociaal akkoord en de nieuwe WW-regeling, maatschappelijk niet meer uit te leggen’.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.