Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Cao-overleggen UMC’s voorlopig opgeschort

Het overleg over een nieuwe CAO UMC is opgeschort tot 21 maart. Werknemersorganisaties willen eerst hun (kader-)leden raadplegen.
Cao-overleggen UMC's voorlopig opgeschort

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de UMC’s worden gevoerd door werkgeversorganisatie NFU (Nederlandse Federatie van universitair medische centra) en de vier werknemersorganisaties Abvakabo FNV, CMHF, AC/FBZ en CNV Publieke Zaak; ook wel de ‘Centrales’ genoemd.

Lange termijn
In januari en februari is in goed overleg gekeken naar de lange termijn (2018). Op de lange termijn worden de eerder ingezette vernieuwingen van de arbeidsvoorwaarden en -verhoudingen voortgezet. Voorbeelden hiervan zijn het blijven aanbieden van het persoonlijk budget, bedoeld voor de ontwikkeling van medewerkers, meer aandacht voor loopbaanontwikkeling en de vitaliteit en gezondheid van medewerkers.

Nieuwe CAO
In de nieuwe CAO wil de NFU een begin maken met het verder flexibiliseren van de bedrijfsvoering en inzet van medewerkers. Dit heeft gevolgen voor overwerk, bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten en onregelmatige diensten.

Loonsverhoging
Ook heeft de NFU aangegeven in 2011 geen mogelijkheid te zien om de lonen verder te verhogen. Oorzaak hiervoor is het toegenomen financieel zware weer. De loonsverhoging van 3,5 % in 2010 heeft een zware last gelegd op de begroting van de UMC’s. Deze loonsverhoging was achteraf gezien ruim en niet passend in het economisch klimaat. Daarbij komt dat door de overheid een groot aantal bezuinigingen is, en nog zal worden, opgelegd. Voor een meerjarige CAO ziet de NFU wel ruimte om tot een loonsverhoging te komen.

Werknemersorganisaties hebben aangegeven eerst met hun leden te willen spreken voordat zij verder kunnen onderhandelen. Op 21 maart wordt het CAO-overleg vervolgd.

NFU
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Wat meer aandacht voor loopbaanontwikkeling en de vitaliteit en gezondheid van medewerkers. Krom liggen moet je. Ik hoor regelmatig verontruste verhalen van verpleegkundigen die het werk fysiek echt niet meer aankunnen. Managers schijnen tegenwoordig in staat te zijn bedrijfsartsen zo te manipuleren dat verpleegkundigen met slechte ruggen weer aan het werk gezet te kunnen worden. Komen ze niet opdagen, einde contract. Dan nog de ORT eraf halen. Schoften zijn het. Het word tijd dat verpleegkundigen massaal weigeren nachtdienst, avonddienst en weekenddiensten te draaien. Enne…geen geleuter dat patienten de dupe worden…dat moet dan maar eens gebeuren, anders willen ze niet luisteren. Een andere actie: daar ben ik inmiddels al mee begonnen: jongeren adviseren om vooral geen beroep te kiezen in de zorg!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.