Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Cao UMC: NU’91 blijft bod afwijzen, andere bonden akkoord

NU’91 wijst het eindbod van de NFU definitief af. De rest van de betrokken partijen gaat akkoord met de cao UMC.
cao

Dat meldt NU’91. Afgelopen week werd duidelijk dat 84 procent van haar leden negatief staat tegenover het eindbod.

Wel een cao

De andere partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over de cao UMC zijn gisteren wel akkoord gegaan met het eindbod van de NFU, wat betekent dat het bod definitief wordt omgezet in een cao voor alle werknemers. Tot die partijen behoren FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, Ambtenarencentrum/FBZ en zorgkoepel CMHF, waar NU’91 tot gisteren onder viel.

Overleg

NU’91 besloot per direct het lidmaatschap van CMHF op te zeggen naar aanleiding van een overleg met de andere leden van CMHF. Die kregen vanuit hun achterban wel voldoende stemmen om mee te gaan in het NFU-voorstel. Door per direct uit de zorgkoepel te stappen blijft NU’91 trouw aan het besluit van haar leden. De verpleegkundigen hebben er geen vertrouwen in dat de NFU en de afzonderlijke besturen van de UMC’s na het afsluiten van de cao goede afspraken willen maken over werkdruk, generatiebeleid en verschoven dienstentoeslag. Verder laat het eindbod volgens de verpleegkundigen te veel onduidelijkheid over een eventuele bovenwettelijke WW-uitkering, transitievergoeding en het verzekeren van een derde WW-jaar.

Lokaal

Door afstand te nemen van CMHF verliest NU’91 haar plaats aan de onderhandelingstafel bij de NFU. Dat betekent dat de beroepsvereniging geen invloed meer heeft op de verdere invulling van de cao. Vanaf volgende week maandag meldt NU’91 zich daarom bij alle UMC’s om met haar leden in gesprek te gaan over de gewenste invulling van de nieuwe cao in hun ziekenhuis. Met die input gaat NU’91 praten met de raden van bestuur om zo tot lokale afspraken te komen.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC verliepen al maanden met horten en stoten, tot de NFU met een eindbod kwam.

6 REACTIES

 1. “De VVIO bleek de lont in het kruitvat, en het waren niet langer de vakbonden die bepaalden hoe en wanneer er actie gevoerd werd, dat deden de verpleegkundigen en verzorgenden zelf.”
  Dát waren nog eens tijden .. uiteindelijk niks geworden omdat de ‘reguliere’ vakbonden de verkeerde weg kozen ..

 2. Lees alle reacties
 3. Er is een relatief klein deel van de werkende verpleegkundigen lid van een vakbond en nog kleiner van de beroepsvereniging NU ’91.
  Als NU’91 heb je geen enkele invloed op CAO onderhandelingen als je je niet aansluit bij een overkoepelende organisatie (met andere beroepsverenigingen).
  In die organisatie heb je andere beroepsgroepen die met een procentuele stijging er absoluut meer op vooruitgaan en dus ook eerder voor een CAO stemmen dan de leden van NU 91.
  Van tevoren weet je dat je dan niets in de melk te brokkelen hebt, behalve dan hoog van de toren blazen.
  Ga gerust verder met principieel binnen je eigen muurtjes blijven hoor, maar je schiet niet meer dan een deuk in een pakje boter.

 4. Hé Job….hoe reëel ben jezelf? Of heb je andere belangen dan de verpleegkundigen die het niet met het eindbod van de NFU eens zijn? Je hangt namelijk nogal aan de FNV en CNV. De twee vakbonden die niet voor de verpleegkundigen, maar voor hun eigen belang hebben gestaan in deze CAO strijd. Wel een grote mond op bijeenkomsten in de UMC’s, maar niet tegen het eindbod uit angst niet meer mee te mogen praten. Alleen NU’91 heeft ballen getoond en maakt haar woorden waar. Zij plaatst zich niet buiten de realiteit, maar waarschijnlijk buiten jouw realiteit. En terecht!

 5. Niks buiten de realiteit Job. De enige die terecht een daad stelt. Maanden lang werknemers CAO loos laten ronddobberen en dan ineens met een: “take it or leave it” eindbod komen. Hoe schoffeer je je human capital! Ik hoop van ganser harte dat nu heel veel mensen extra lid worden van deze uitstekende organisatie: de Nieuwe Unie 1991 de club voorgekomen uit de Verzorgenden en Verplegenden in opstand. Ik heb al een collega (FNV lid) gehoord die teleurgesteld is dat haar FNV (hun achterban heeft kennelijk veel milder geoordeeld…) wel met het dictaat heeft ingestemd. Ze overweegt een overstap naar de enige echte club die nu weer aantoonbaar echt voor de plegen opkomt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.