Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao umc: NU’91 definitief akkoord, FNV zet acties voorlopig door

Vakbond NU'91 is definitief akkoord met de voorstellen voor een nieuwe cao UMC. Vakbond FNV bereidt zich voor op acties op 28 september.
Foto Pixabay

Vakbond NU’91 reageerde eerder al positief op het eindbod van de werkgeverskoepel van de academische ziekenhuizen, de NFU. ‘Een eerste stap in de goede richting naar meer waardering van verpleegkundigen en verzorgenden’, noemde de bond het voorstel. Ook de leden hebben inmiddels hun goedkeuring gegeven.

Uitkering van 3,5% over salaris 2021

De nieuwe cao loopt vanaf 1 januari 2022 tot en met eind 2023. Verpleegkundigen, verzorgenden en doktersassistenten krijgen een eenmalige uitkering van 3,5% over hun bruto jaarsalaris in 2021. Een verpleegkundige met een bruto maandsalaris van € 3000,- krijgt dan bijvoorbeeld een eenmalige uitkering van € 1260,- bruto over heel 2021.

Structurele loonsverhoging

Dezelfde groep medewerkers ontvangt per 1 augustus 2022 een structurele loonsverhoging van 3,5%. Ook wordt het einde van de salarisschalen 7 t/m 10 verlengd met 2 extra periodieken.

De andere umc-medewerkers krijgen naar rato een eenmalige uitkering van maximaal € 750 euro. Plus een structurele loonsverhoging van 1%. Verder gaat voor alle medewerkers de onregelmatigheidstoeslag (ORT) omhoog.

1 cao voor verpleegkundigen?

Er komt ook een onderzoek naar 1 cao voor alle verpleegkundigen en verzorgenden. Want dit bod lost niet meteen alle problemen op, benadrukt NU’91-voorzitter Stella Salden.

‘De sector staat de komende jaren nog voor grote uitdagingen, gelet op de grote tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden. Het is dus heel belangrijk dat we zorgprofessionals behouden en dat we nieuwe zorgprofesssionals echte kansen bieden als ze kiezen voor het werk in deze sector. Hiervoor is het noodzakelijk dat we achterstanden wegwerken en er een structureel betere waardering komt’, zegt Salden.

FNV zet acties voorlopig door

De afspraken in de nieuwe cao gelden voorlopig alleen voor verpleegkundigen die aangesloten zijn bij NU’91. Vakbond FNV is namelijk niet akkoord gegaan en de geplande acties, zondagsdiensten op dinsdag 28 september, gaan voorlopig door. Andere zorgverleners hebben recht op een betere beloning en medewerkers worden tegen elkaar uitgespeeld, vindt FNV.

Volgens FNV hebben umc’s meer geld voor salarissen dan de NFU zegt, dit baseert de bond op een onderzoek naar de financiële gezondheid van umc’s. ‘Er is voldoende geld voor een fatsoenlijke, structurele loonsverhoging van 3 procent en concrete maatregelen om de werkdruk te verminderen’, schrijft de FNV op haar website.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.